Hrvatski radio

Radio Osijek

Bolest kvrgave kože goveda prijeti Hrvatskoj

26.07.2016.

12:22

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog realne opasnosti od pojave egzotične bolesti kvrgave kože goveda koja je zabilježena u Srbiji, a dolazi iz Afrike- Ministarstvo poljoprivrede poziva posjednike goveda na oprez. Pratite stanje svojih goveda i svaku promjenu odmah prijavite veterinaru!

Realna opasnost za pojavu kvrgave kože goveda doista postoji. Bolest je u EU ušla koncem ljeta prošle godine preko Turske u Grčku i od tada nažalost napreduje konstantnim ritmom. U travnju ove godine pojavila se u Makedoniji i to je bilo zvono za uzbunu za nas u Hrvatskoj, da se počnemo pripremati za sve mjere kojima, nadam se, možemo spriječiti pojavu te bolesti u Hrvatskoj, rekao je to pomoćnik tehničkog ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš. Idemo u dva smjera- bolest je sada u posljednjih mjesec dana evidentirana u Srbiji i polako se približava Hrvatskoj. Ima nekakav svoj ritam približavanja i napredovanja od 5-15 kilometara na dan, što znači da bi se koncem kolovoza mogla pojaviti kod nas.

Riječ je o bolesti koja dosada nije bila prisutna u Europi, potječe iz Afrike, gdje je poznata već desetljećima… To je virusna bolest, a problem su prijenosnici-domaće muhe, komarci i krpelji. Sve te vektore imamo već prisutne u našem podneblju, nisu to nekakve egzotične životinjske vrste i bolest se sigurno širi dalje. Pokušavamo problem riješiti na dva načina prema postojećem zakonodavstvu-budući da je to nova bolest cijepljenje čak nije predviđeno prije pojave bolesti. Taj je pristup korišten u Grčkoj, Bugarskoj i zemljama regije koje nisu  članice EU-Makedoniji i Srbiji. Ondje je cijepljenje počelo tek kad se bolest pojavila. Pokazalo se da takve mjere ne zadovoljavaju , jer se kasnilo i uvijek je država bila korak iza bolesti. Najbolji način je prevencija. Ministarstvo poljoprivrede već je osiguralo cjepivo koje se proizvodi samo u Južnoafričkoj Republici. Prve doze su već stigle za tzv. zaštitnu zonu koju bi činile Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija, a količine cjepiva za cijelu populaciju goveda bit će u Hrvatskoj dostupne početkom kolovoza.

Cjepivo imamo, financijska sredstva bit će osigurana  od resornog ministarstva i Vlade RH. Naravno, sve će sufinancirati Europska unija, no ta će sredstva doći naknadno. Moramo djelovati brzo, s obzirom na razvoj bolesti i ono što može doći, a nakon toga ćemo ući u sufinanciranje s komisijom,to nije sporno.

Tijekom lipnja odrađene su edukacije s veterinarima po Hrvatskoj i od sredine lipnja krenuli smo s godišnjim, uobičajenim veterinarskim pregledima gospodarstava koji se provode već 7-8 godina. U sklopu tih pregleda prvo se ide na sve farme koje drže goveda te se posjednici educiraju. Akcija je to koja traje već nekih mjesec i pol dana. U sklopu toga dijele se i letci s detaljima o bolesti, posjednike upućujemo i na taj način što učiniti u slučaju pojave sumnje.

Simptomi su  smanjen apetit, smanjena mliječnost kod mliječnih goveda, vrlo visoka temperatura (41 stupanj) kao kod zapravo većine virusnih bolesti. U slučaju bilo kakve pojave tih sumnji posjednici se trebaju čim prije javiti nadležnom veterinaru. Oni klasični simptomi po kojima je bolest i dobila ime-kvrgava koža, dakle zaista kvrge od 1-5 cm, vide se tek nekoliko dana nakon prestanka temperature-to je već onaj krajnji tipični  znak bolesti  koji se ne može zamijeniti, no tada već gubimo nekih 7 dana.

S obzirom da ta bolest do ove godine nije zabilježena u Europi problem je zakonodavstvo. Ako bolest bude potvrđena prema važećem zakonodavnom okviru uklanja se čitavo stado. Pokušavamo naći puno bolji pristup: preventivnu vakcinaciju nekoliko tjedana prije dolaska virusa u naše krajeve. Bolest je isključivo bolest goveda u našim krajevima i nije opasna za ljude, nije zoonoza, mlijeko i meso normalno se mogu upotrebljavati. Nama je problem zabrana prometa i živih životinja i proizvoda prema van, dakle jedan ekonomski aspekt je najznačajniji.

Od same bolesti goveda ugibaju relativno rijetko od 1-3 posto, no oporavak je vrlo dugotrajan i ono što je problem kod tipičnih virusnih bolesti su naknadne bakterijske infekcije. Nakon par tjedana ti čvorići u koži počinju otpadati, koža je vrlo osjetljiva, nastaju rane u koje se naseljavaju bakterije i zapravo je opravak goveda vrlo, vrlo dugotrajan. To je razlog zbog kojeg se ta bolest dosada rješavala  iskorjenjivanjem, što je opet vrlo neugodna mjera u našem okruženju.                               

Naravno velika je to ekonomska šteta za posjednike goveda. Nije riješeno pitanje prometa živih životinja  prema zemljama članicama i svježeg mesa. Zemlje u regiji zbog toga su od travnja pokrenule inicijativu za promjenom legislative, ukoliko je to moguće, ponajprije da se može cijepiti čim prije i ono što je nama važno da se-koliko je to god moguće-prema znanstvenim spoznajama omogući promet proizvoda i živih cijepljenih životinja.

Dezinsekcija može značajno smanjiti mogućnost pojave bolesti na vlastitoj farmi-one uobičajene mjere protiv komaracai insekata, navodi pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš.     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.