Hrvatski radio

Radio Osijek

14:28 / 10.04.2017.

Autor: Hina/Radio Osijek

Bolji uvjeti u zdravstvenoj zaštiti

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vinkovcima je potpisan Ugovor o sufinanciranju projekta za poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji u iznosu od 9,5 milijuna kuna, od čega je ukupno 8,1 milijuna kuna bespovratnih sredstava financiranih iz fondova Europske unije.

Riječ je o projektima koji će se realizirati u Domovima zdravlja Vinkovci, Vukovar i Županja s ciljem ulaganja u infrastrukturu i opremanje medicinskom opremom kako bi se proširile sadašnje i razvile nove usluga za ukupno 183.000 korisnika koji gravitiraju tim domovima zdravlja, a koje do sada nisu bile dostupne, istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, koja je s potpisala ugovor s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem te ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricem.
"Veseli činjenica da ćemo kroz ovaj projekt u domove zdravlja u Vinkovcima, Vukovaru i Županji uložit ukupno 9,5 milijuna kuna čime će se podići razina primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a što bi trebalo kasnije rezultirati smanjenjem pacijenata u vinkovačkoj i vukovarskoj bolnici",  istaknula je Žalac. 
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo što će se, predviđenim ulaganjima u tri vukovarsko-srijemska doma zdravlja, "bitno podići razina primarne zdravstvene zaštite koja se pruža u tim ustanovama, a sve u korist krajnjih korisnika".
Po riječima ravnatelja vinkovačkog Doma zdravlja  Petra Kulića, ta zdravstvena ustanova dobila je 2,5 milijuna kuna koje će utrošiti u izgradnju lifta u zgradi Doma zdravlja te nabavu nove medicinske opreme. Županjski Dom zdravlja će dobivenih 489.000 kuna uložiti u nabavu opreme za ordinacije dentalne i obiteljske medicine na područjima udaljenijim od Županje. Dom zdravlja Vukovar, koji je dobio 3,5 milijuna kuna, za nabavu opreme u obiteljskoj i dentalnoj medicini te ginekologiji u područjima izvan Vukovara, a dio sredstava uložit će i u obnovu stare zgrade Doma zdravlja Vukovar na Sajmištu.  
Ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru Poziva Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini, koji će se provoditi u 18 županija, iznosi 171.800.000,00 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.