Hrvatski radio

Radio Osijek

Bolnica za medvjediće u Osijeku

21.05.2015.

14:13

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već trinaestu godinu Europska medicinska studentska asocijacija (EMSA) i Studentska sekcija Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) organiziraju "Bolnicu za medvjediće". Nastala je prije petnaestak godina u Švedskoj kako bi se djeci umanjio strah od odlaska liječniku.

Studentima medicine povjerena je odgovorna uloga liječnika, a djeci u dobi od 3 do 12 godina, uloga roditelja njihovih bolesnih medvjedića. Na osječkom Trgu slobode pod medicinskim šatorom Bolnicu za medvjediće, otvorenu od 9 do 18 sati, već je posjetilo nekoliko stotina djece.
Na ovaj način djeca u  drugačijoj ulozi sudjeluju u situaciji koja većini njih u pravom životu ulijeva nepovjerenje i strah. Djeca se boje onoga što ne razumiju, stoga student tijekom pregleda medvjedića nastoji djetetu objasniti zašto koristi stetoskop, pregledava grlo, prepisuje lijek… Nakon što se uspostavi kontakt s djetetom student razgovara s njim i o njegovim osobnim iskustvima i navikama; o tome što voli jesti, koja igra mu je najdraža, a na kraju i o njegovim iskustvima s bolesti i odlasku liječniku te mu pri tome daje pokoji savjet o zdravoj prehrani i higijeni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.