Hrvatski radio

Radio Osijek

Borba Brođana urodila plodom: za godinu i pol čist zrak

31.10.2017.

18:02

Autor: HRT vijesti

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Bosanskom Brodu potpisan je Protokol o suradnji između resornih ministarstava vlada Hrvatske i Republike Srpske o plinofikaciji tamošnje rafinerije. S time bi se riješio problem prekograničnoga onečišćenja zraka.

Borba Brođana za čist zrak napokon je urodila plodom. Bosanskobrodska rafinerija najkasnije za godinu i pol bit će plinoficirana, a danas potpisan Protokol o suradnji između hrvatske Vlade i srpskog entiteta u BiH za to je stvorio pretpostavke. 

Protokol su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić. Potpisivanjem ovog međunarodnog akta danas je otvoren prostor za plinofikaciju Rafinerije nafte Brod. Iz perspektive Vlade Republike Hrvatske, otvorena je mogućnost da se konačno riješi pitanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Veselimo se realizaciji ovog projekta i nadamo se da će se izvesti što je prije moguće, rekao je Ćorić. 

Plinom će rafineriju opskrbljivati tvrtka Crodux i u te svrhe u plinovod prenamijeniti stari koji vodi izravno u rafineriju. Kad se ruska rafinerija umjesto mazuta počne koristiti plinom kao pogonskim gorivom, kvaliteta zraka trebala bi se poboljšati s obje strane rijeke Save. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.