Hrvatski radio

Radio Osijek

11:57 / 27.05.2016.

Autor: Radio Osijek/TM

Borba protiv komaraca (za sada) uspješna

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon larvicidnih tretmana provedenih na 33 hektara, i uništavanja odraslih komaraca obavljenog 22. svibnja na površini većoj od 60 hektara, na sveučilišnom Odjelu za biologiju ocjenjuju da je borba protiv komaraca već polučila dobre rezultate.

Uporište u toj tvrdnji je mjerenje brojnosti komaraca koja pokazuju male vrijednosti, ističe se u njihovom priopćenju u kojem stoji kako je cjelokupna kontrola komaraca za sada u potpunosti izmještena izvan naseljenog područja grada Osijeka.
Međutim, zbog visokog vodostaja, posebno Dunava, zbog čega je u Kopački rit ušla voda i poplavljeno je gotovo 50 posto ritskog područja, pokrenut je razvoj ličinki komaraca iz jajašaca koja su ondje odložena u tlu. Leglo je to komaraca na više od 3000 ha. Riječ je o prvoj generaciji poplavnih komaraca na području Kopačkog rita.
Bez obzira na projekcije koje najavljuju pojačan razvoj broja komaraca, dezinsekcije u Kopačkom ritu zbog zakonskih ograničenja neće biti, stoga sturčnjacima ostaje tek monitoring na dostupnim lokacijama.
„Za podsjetiti je kako se i na ostalim područjima Osječko-baranjske županije, a koja su izvan nadležnosti Grada Osijeka (koji jedini u OBŽ ima planirana financijska sredstva u Proračunu za kontrolu komaraca) tretmani suzbijanja komaraca ne provode zbog izostanka monitoringa komaraca, izostanka izdavanja naloga za suzbijanje komaraca i nedostatnih financijskih kapaciteta svake od preostale 41 jedinice lokalne samouprave Osječko-baranjske županije“, stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornica Odjela za biologiju Mirta Sudarić Bogojević.
Zbog očekivane „najezde“ komaraca – njihovog širenja s područja Kopačkog rita prema Osijeku i okolnim naseljima, sljedećih nekoliko dana mogle bi usijediti preporuke za tretman odraslih komaraca.
Istodobno se na području Grada redovito pregledava kanalska mreža i ostalih voda stajaćica, te su provedeni tretmani ličinki komaraca na području Briješća, Bosutskog naselja i Josipovca (Pognovačko-Kravički kanal i Crni Fok) ukupne površine 9,2 ha.
Istodobno pozivaju građane da ako uoče leglo komaraca ili vodu koja može postati leglom (plitka, stajaća vodena površina, voda u posudama, voda u odbačenim rabljenim automobilskim gumama i sl.), neka je uklone/isprazne ili se obrate nama na broj telefona: 031 399 916/911.

http://komarci.biologija.unios.hr/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.