Hrvatski radio

Radio Osijek

Borba s komarcima iz zraka je počela

26.06.2019.

21:12

Autor: HINA / Željka Bačić

Borba s komarcima iz zraka je počela

Borba s komarcima iz zraka je počela

Foto: - / -

Nakon dugočekivanih akcija za suzbijanje ogromne najzede, večeras je napokon počelo aviotretiranje komaraca u Osijeku i okolici. Dva Air tractora- hrvatski i mađarski, uništavat će komarce sljedećih dvadesetak dana.

Dva zrakopolova "Air Tractor" poletjela su navečer s osječke Zračne luke "Klisa" u zaprašivanje komaraca na tom području, kako bi se tretiranjem iz zraka suzbila njihova najezda. Tretiranje iz zraka  počelo je na području  Općine Bilje, a idućih će se dana nastaviti na ostalim gradskim područjima i usporedno će ga pratiti tretiranje komaraca sa zemlje. Budući da na velikom području Osječko-baranjske županije nije pravodobno učinjeno larvicidno tretiranje, kao jedina učinkovita mjera u ovom trenutku preostalo je tretiranje odraslih jedinki komaraca iz zraka, zbog čega su osječki gradski i županijski čelnici od Vlade zatražili financijsku potporu od pet milijuna kuna, koja im je i odobrena.
Uz financijsku potporu Vlade stiglo je i dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike za provedbu adulticidnih tretmana komaraca u rubnim zonama Parka prirode Kopački rit i Posebnog zoološkog rezervata Kopački rit okrenutim prema naseljenim mjestima, kao i rješenje o provedbi adulticidnog tretmana suzbijanja komaraca na području Regionalnog parka Mura - Drava u ovoj županiji. Uoči polijetanja zrakopolova iz osječke Zračne luke župan Ivan Anušić izjavio je medijima kako se u aviotretiranje kreće prema preporukama županijskog Zavoda za javno zdravstvo, tamo gdje je najveća koncentracija komaraca te procjenjuje kako će aviotretiranje trajati između 15 i 20 dana, jer posljednja istraživanja Zavoda za javno zdravstvo pokazuju enormni broj larvi koje su spremne za novu generaciju komaraca u močvarnim područjima. To su sredstva koje je osigurala Vlada RH i dok se ta sredstva ne iskoriste nećemo stati s aviotretiranjem, a vjerovatno ćemo nastaviti i nakon toga, jer ćemo se pobrinuti i za druga sredstva, a također tražiti od gradova i općina, koji su u tome bili dužni i ranije voditi brigu, da se za to pobrinu, istaknuo je Anušić. Ocijenio je kako Županija više ne može dopuštati ovakvu situaciju i krenut će s novim pravnim okrivom ustanove koja će isključivo voditi brigu o kontroli i borbi protiv komaraca i od iduće godine morat će se krenuti s konkretnijom i ozbiljnijom borbom protiv komaraca. Predstavnik županijskog Zavoda za javno zdravstvo Dario Brdarić pojasnio je kako će se provest  metoda hladnog orošavanja, pri čemu će se večeras obraditi površina od oko 2.700 hektara, a rezultati učinkovitosti tretmana znat će se preksutra. Ova metoda je učinkovita i nije prvi put da se provodi na području grada Osijeka,a rezultati učinkovitosti prošlih godina su bili od 75 posto na više, kazao je Brdarić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.