Hrvatski radio

Radio Osijek

Borovo: 31 godina od pogibije 12 redarstvenika

02.05.2022.

13:07

Autor: Hina/Radio Osijek

Borovo: 31 godina od pogibije 12 redarstvenika

Borovo: 31 godina od pogibije 12 redarstvenika

Foto: Dario Vračević / Radio Osijek

Mimohodom Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata "Krpelj" Vinkovci, od ulaza u Borovo do spomen-obilježja u središtu mjesta, počelo je obilježavanje 31. obljetnice ubojstva 12 pripadnika vinkovačke specijalne policije ubijenih na današnji dan 1991. u prijeratnom Borovu Selu.

Policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.) ubijeni su iz zasjede, nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvojicu njihovih kolega, Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. U napadu su ranjena 23 policajca.

Podno spomen obilježja vijence su položila i svijeće upalila državna i druga izaslanstva, a zatim je uslijedio komemorativni skup.

"Kao uvijek kroz povijest kada nemaš plemeniti cilj, ne možeš pobijediti. Kada nemaš opravdani razlog za rat, ne možeš pobijediti. Jedino što su uz tu hrvatsku žrtvu uspjeli je podići hrvatski narod u obranu, podići duh zajedništva koje je u konačnici oslobodilo Hrvatsku državu u završnim oslobodilačkim akcijama, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Sam događaj je bio tako tragičan za Vinkovčane, ali i okolicu i to je pomoglo ljudima da se ujedine te da shvate na vrijeme na koji će se način braniti, kazao je Mario Banožić, ministar obrane.

"Ranjen sam u obje ruke i odvezeni smo u neku garažu u Borovom Selu. Tukli su nas s čim su stigli. S lopatama, grabljama, ušicama od sjekira. Nevjerojatno je što se događalo. Ljudi pričaju da su to bili uvezeni četnici. Ali ne, to su bili domaći Srbi koji su nas tako tukli. Da nisam bio fizički pripremljen ne bi preživio, sjeća se Dalibor Križanović, pripadnik Specijalne policije 1991.

"Eto, preživio sam. Kada je došla vojska, mene je pogodio snajper u glavu. Mogu jedino zahvaliti doktoru Mladenu Karliću što sam ovdje, rekao je Davor Bijader, pripadnik Specijalne policije 1991.

U vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica. U znak sjećanja na poginule policajce, u Vinkovcima će se održati i memorijalna atletska utrka "12 kilometara za 12 redarstvenika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.