Hrvatski radio

Radio Osijek

Borovo: „Plan je pozitivna nula“

14.04.2015.

14:42

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tvrtka Borovo nakon dugog niza godina prošle godine bilježi pomak i ovu godinu planira završiti s pozitivnim poslovnim rezultatom, odnosno pozitivnom nulom, izjavio je danas u Zagrebu na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Gordan Kolundžić.

Naveo je kako su nakon dugog niza godina prošle godine zabilježili pomak. „U 2012. Borovo je imalo operativni gubitak od 180 milijuna kuna, 2013. od 47 milijuna kuna, prošle godine 25 milijuna kuna, a ove godine 'ciljamo pozitivnu nulu', što znači da ćemo po prvi put završiti godinu s pozitivnim rezultatom“, izjavio je Kolundžić te dodao kako su i rezultati za prvo tromjesečje ove godine na tom tragu. No taj rezultat, kako je rekao, ne može ovisiti samo o Borovu.


"Kada bi se svaki sedmi građanin naše zemlje jedanput godišnje pojavio u našem dućanu na taj način bi pomogao očuvanju radnih mjesta u Vukovaru i očuvanju Borova“, istaknuo je Kolundžić. Podsjetio je kako je postupak predstečajne nagodbe Borova započeo u svibnju 2013. i nakon dugog i mukotrpnog procesa uspješno je završen. „To daje dodatnu dimenziju i poziciju iz koje tvrtka može dalje normalno živjeti i raditi na način samoodrživosti, da ljudi koji sudjeluju u razvoju proizvoda mogu računati na normalne plaće i da od svog rada mogu živjeti“, rekao je prvi čovjek borovske uprave. Borovo je u predstečajnu nagodbu ušao sa 168 milijuna kuna duga, a nakon otpisa kamata i dijela glavnice prema skupinama vjerovnika predstečajna nagodba je završila sa 68 milijuna kuna gubitka. „To nije pozicija koja nije održiva i smatramo da nam to daje neke garancije za budućnost“, ocijenio je Gordan Kolundžić. Kazao je i kako su od HBOR-a dobili kredit u iznosu od 36 milijuna kuna, koji je dijelom korišten za financijsko restrukturiranje, a ostatak za nabavku repromaterijala, nešto malo u strojeve i za daljnji razvoj proizvodnih linija.
Prošle godine u Borovu je proizvedeno 400 tisuća pari obuće, a prostora za rast ima s obzirom da je oko pola milijuna pari obuće maksimum Borova. Što se izvoza tiče Kolundžić je rekao da je još uvijek na razini 8 do 9 posto cjelokupnog poslovanja, a napominje kako se okreću izvozu u Njemačku, Francusku, Švedsku, nastojeći ući na razvijenija europska tržišta sa većim cjenovnim razredom. Istaknuo je kako tvrtka ima odlične programe, razvijaju nove proizvode, vlastiti dizajn. U Borovu radi oko 790 djelatnika, od čega ih je 500 u Vukovaru.
Borovo je danas predstavilo i novu kolekciju obuće dizajniranu i proizvedenu u tvornici u Vukovaru pod nazivom 'My Ballerinas'.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.