Hrvatski radio

Radio Osijek

Borzan izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju "Od polja do stola"

20.05.2020.

14:40

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: FB Biljana Borzan

Foto: FB Biljana Borzan

Foto: - / -

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan (SDP) imenovana je izvjestiteljicom eurosocijalista u procesu izrade EU strategije "Od polja, do stola", čiji je cilj reforma cjelokupne proizvodnje, prerade, transporta i potrošnje hrane u Europi.

Strategija Od polja do stola  sastoji se od 27 konkretnih zakonskih prijedloga i smjernica, koji će kroz nadolazeće razdoblje doći na usvajanje u Europski parlament. Iz Ureda eurozastupnice Borzan u Osijeku se ističe kako je Europska komisija danas predstavila prijedlog reforme, koja ima nekoliko glavnih odrednica, a, uz ostalo, radit će se na smanjenju upotrebe kemijskih pesticida, umjetnih gnojiva i antibiotika u proizvodnji hrane, dok će prerada i trgovina biti obuhvaćeni kroz promjene u načinu prijevoza, skladištenja i pakiranja.
"Hrana se na policama trgovina ne pojavi sama od sebe, ona od polja do stola prijeđe veliki put, prođe puno vrijednih ruku. Korona kriza je pokazala da taj put treba učiniti kraćim, jer, kao i svaka ovisnost, tako ni ovisnost o uvozu hrane nije dobra", ističe eurozastupnica Borzan. Napominje kako je njezin cilj da ovom reformom profitiraju svi uključeni - proizvođači ekonomski, priroda ekološki, a potrošači  zdravljem, kvalitetom i dostupnošću.
Istraživanja pokazuju da potrošači žele znati odakle dolazi hrana
Iz njezina ureda navode kako istraživanja pokazuju da potrošači sve više žele znati odakle dolazi hrana, je li proizvedena na održiv način i kakva je njena hranjiva vrijednost pa će tako i etikete te označavanje doživjeti promjene. Ističu i da prema nedavnim istraživanjima 65 posto hrvatskih kupaca najčešće kupuje u velikim supermarketima, 76 posto ih obraća pozornost na oznake i deklaracije, a 44 posto redovito izdvaja više za kvalitetan proizvod.
"Smatram kako je ovo izvanredna prilika da se kroz bolje označavanje hrane uspori galopirajuća epidemija pretilosti, pogotovo među djecom Potrošače se, putem jednostavnih oznaka,  može usmjeriti k nutritivnim i zdravijim proizvodima na policama. Nadalje, mrkva koja je sinoć izvađena iz zemlje ili salata koja je jutros ubrana imaju daleko višu kvalitetu i nutritivnu vrijednost od onih koje su do naših tanjura prešle tisuću kilometara", ocijenila je eurozastupnica Borzan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.