Hrvatski radio

Radio Osijek

Božić je simbol blizine, prijateljstva, mira, ljudskosti, plemenitosti i dobrote

25.12.2021.

12:25

Autor: Radio Đakovo, Đakovačko-osječka nadbiskupija, Radio Osijek/TM

Polnoćka u đakovačkoj katedrali

Polnoćka u đakovačkoj katedrali

Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija / -

„Božić svojevrsni simbol s kojim se poistovjećuju mnogi ljudi. Božić je simbol blizine, prijateljstva, mira, ljudskosti, plemenitosti i dobrote”, istaknuo je uz ostalo u svojoj homiliji, predvodeći u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra misu polnoćku, đakovčako-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

„Bog ostaje vjeran čovjeku, Božić ima povijesno, sveopće i nadvremensko značenje, čovjek je stvoren na sliku Isusa Krista i Kristovsko biće, Božić je važna poruka i za čitav stvoreni svijet te za naš odnos prema svijetu u kojemu živimo”, naglasio je u svojoj propovijedi nadbiskup Hranić. „I zato se, upravljajući ovim svijetom – ne samo da ne možemo, nego i ne smijemo ponašati kao njegovi autonomni gospodari, nego smo pozvani kao ponizni suradnici Boga stvoritelja poštovati ovaj svijet i njegove zakonitosti, istraživati ih i uređivati ga u skladu s tim zakonitostima i još ga ljepšim i humanijim ostaviti mlađim generacijama”, kazao je nadbiskup.

„Vidimo, čudimo se, htjeli bismo svi da bude bijeli Božić, a temperature sličnije uskrsnim nego božićnim. Zašto? Zbog našeg ljudskog nekontroliranoga zadiranja u prirodu, priroda nam se osvjećuje. Vidimo i svjedoci smo posljedica zatopljenja čitave stvorene stvarnosti. Draga braćo i sestre, Božić nam poručuje da Boga ispravno štujemo ljubeći ga i poštujući ga u drugom čovjeku i u stvorenoj stvarnosti."

nadbiskup Đuro Hranić

„Božić je izlazak iz sebe i življenje za drugoga, Božić je poziv na otvorenost nas ljudi jednih prema drugima, bez obzira na svjetonazor, na političke stavove i stranku kojoj drugi pripada, bez obzira kojem narodu pripada, koje je boje kože, kako traži Boga i kako ga moli i zaziva. Božić je poziv na nadvladavanje naših granica, naše samodostatnosti, sebičnosti i isključivosti. Božić je poziv svakome od nas na oproštenje i pomirenje, na nadilaženje podjela, na bračni i obiteljski sklad i zajedništvo, na istinsku ljubav i zajedništvo”, poručio je na kraju svoje propovijedi nadbiskup Đuro Hranić uputivši božićnu čestitku svima. 

Polnoćka u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla

Rođenje Isusovo slavilo se i u osječkoj konkatedrali Svetog Petra i Pavla. Prema mnogima najsvečanija misa u godini održana je u tradicionalno u ponoć.

„Toliko nas je glasova, draga braćo i sestre pozivalo u ovu svetu i blaženu noć! Ispunjenu radošću ali utemeljenu na tako odlučnom koraku Božje ljubavi ostvarenom po događaju utjelovljenja Božjega Sina i Njegova rođenja u Betlehemu od Djevice Marije! Otvorimo svoje oči i srca da i ove godine prepoznamo što se to dogodilo i kakvu je to blizinu nama Bog posvjedočio svojim rođenjem“, rekao je mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki uvodeći u božićno misno slavlje u osječkoj konkatedrali.

„Kako nam je lijepa i svečana ova sveta božićna noć! S puno razloga želimo da se ona istakne u raspoloženju naše iskrene radosti, naše srdačnosti i veselja, naše obnovljene vedrine i optimizma“, rekao je u propovijedi biskup Ćurić te je istaknuo da se istinsko svetkovanje događa samo u srcu. Božićna je radost drugačija, jer uvijek slijedi put i zakon ljubavi: „Bog se nastanjuje u našoj blizini, njegovo je lice, lice svakog čovjeka. Od noćas je, uskliknuo je Papa Franjo božje prebivalište pokraj mojega, na licu, u životu svakog čovjeka, sve moje braće i sestara ovdje i diljem svijeta.”

Govoreći o ljudskoj stvarnosti u nevoljama biskup je naglasio kako je Isus došao riješiti ih, ali „… uključujući u to samog čovjeka, odnosno stavljajući samog čovjeka u stanje u kojem ih on sam može rješavati. A to stanje uključuje, kao temeljnu pretpostavku, vraćanje čovjeka Bogu i Boga čovjeku. Za Isusa je jasno da čovjek samo ako je u zajedništvu s Bogom može stvarati bolji i pravedniji svijet na zemlji iščekujući ‘nova nebesa i novu zemlju, gdje pravednost prebiva’“, poručio je mons. Ivan Ćurić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.