Hrvatski radio

Radio Osijek

"Božić na starim čestitkama i druge akvizicije u 2021."

23.12.2021.

13:56

Autor: Radio Osijek

Izložba

Izložba

Foto: Mirta Milas / Radio Osijek

Uoči Božića U Državnom arhivu u Osijeku otvorena je izložba koju građani mogu pogledati do kraja siječnja 2022. godine

Ravnatelj Dražen Kušen istaknuo je kako su se ove godine odlučili ovaj tip izložbe napraviti u prosincu, umjesto u siječnju. "Obično se akvizicije za prošlu godinu predstavljaju u siječnju ili veljači, no u dijelu tih akvizicija tijekom 2021. godine niz je božićnih čestitki koje dosada nismo imali. Imamo mi drugih božićnih čestitki u svojem fundusu, ali ove nismo imali i činilo se zgodnim upravo u ovom predbožićnom raspoloženju iščekujući Božić apostrofirati ih te po njima i drugim akvizicijama nazvati izložbu. Ima tu javnog i privatnog gradiva, gradiva koje se tiče isključivo spisa te ilustrativnog gradiva. Napravili smo kolaž - što uvećanja božićnih čestitki, a što izvornika u vitrinama izloženim u dvorani arhiva. Svatko tko želi izložbu može pogledati svakog radnog dana od 9 do 14 sati, sve do kraja siječnja 2022. godine."

Arhivske akvizicije ili prinove su nova preuzimanja arhivskoga gradiva u arhivsku ustanovu. Ta se preuzimanja mogu ostvarivati kao preuzimanja javnog i privatnog arhivskoga gradiva. Javno arhivsko gradivo preuzima se u arhiv po službenoj dužnosti. Privatno arhivsko gradivo može se u arhiv preuzeti temeljem ugovora o darovanju ili temeljem ugovora o kupoprodaji. Redovna preuzimanja javnog arhivskoga gradiva u osječki arhiv već niz godina nisu moguća jer se radi o velikim količinama gradiva za koje nema dostatnih prostora u arhivskim spremištima. Stoga su moguća samo interventna preuzimanja odgovarajućih količina gradiva javnih stvaratelja i to samo onoga gradiva kojemu kod stvaratelja ili posjednika prijeti trajno propadanje. Darovanjem i otkupom u pravilu se u arhiv preuzimaju male količine osobnih i obiteljskih fondova ili pojedinačni primjerci arhivskoga gradiva trajne vrijednosti. Tijekom 2021. godine Državni arhiv u Osijeku je preuzimao manje količine gradiva temeljem sve tri pravne osnove preuzimanja, od kojih je napravljen izbor ilustrativno i vrijednosno prikladnih izložaka, izvornika i replika, kojima predstavljamo akvizicije Državnog arhiva u Osijeku tijekom 2021. godine. U božićnom raspoloženju kraja ove godine zanimljiv je i vrijedan niz božićnih čestitaka iz prve polovice 20. stoljeća koje su 2021. godine stečene otkupom i pridružene Zbirci razglednica Državnog arhiva u Osijeku. Njihovi izvornici i replike ovoj izložbi daju poseban blagdanski ugođaj.

Galerija
Izložba, Foto: Mirta Milas/Radio Osijek
Izložba, Foto: Mirta Milas/Radio OsijekIzložba, Foto: Mirta Milas/Radio OsijekIzložba, Foto: Mirta Milas/Radio Osijek
Izložba

Izložba

Foto: Mirta Milas / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.