Hrvatski radio

Radio Osijek

Božićna poruka nadbiskupa Đure Hranića

19.12.2022.

12:22

Autor: HRT / Radio Osijek

mons. dr. Đuro Hranić

mons. dr. Đuro Hranić

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Tko ne prihvaća poruku Božića, odustaje od budućnosti… , božićno nas otajstvo potiče da ne ostanemo zatočenici sadašnjosti…, prolaznoga, nego da uvijek imamo hrabrosti za obraćenje i iskorak prema stvarnosti obnovljenoj u Kristu", poručio je u Božićnoj poruci đakovačko - osječki nadbiskup Đuro Hranić. 

Naša zatvorenost za obnovu u Kristu istodobno je zatvaranje i za kršćanske vrijednosti: za dar života i mjere sustavne demografske obnove, društveni dijalog i zajedništvo - za opće dobro, istaknuo je nadbiskup Hranić.

Opće dobro podrazumijeva da se po strani ostave vlastite želje, očekivanja, zahtjevi i težnje pred potrebama najslabijih, te u ime ljubavi osjeća njihova blizina čak i onda kada to od nas traži da trpimo tuđe prohtijeve.

„U Kristovoj božićnoj solidarnosti s nama ljudima otkrivamo s jedne strane njegovo poistovjećenje sa svakim pojedinim čovjekom i njegovom osobnom dobrobiti te s druge njegovu predanost vladavini istine, pravičnosti, ljubavi, sklada i mira — ,,sve do smrti na križu“. A upravo isprepletenost i i sklad pojedinačnih prava i sloboda te dobrobit zajednice kao cjeline pridonose očuvanju i promicanju općega dobra. Opće dobro nije samo pojedinačni interes nego je ono i zajedničko dobro svih članova društva. O toj su skladnoj isprepletenosti osobnoga i zajedničkoga dobra u božićnoj noći pjevali anđeli: ,,Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim“ . Dijete rođeno u božićnoj noći je temelj sklada i zajedništva u ljudskom društvu. Opće dobro je dar i plod Kristova utjelovljenja.

Opće dobro podrazumijeva spremnost da se po strani ostave vlastite želje, očekivanja, zahtjevi i težnje pred potrebama najslabijih, te u ime ljubavi osjeća njihova blizina, čak i onda kada to od nas traži da trpimo tuđe prohtjeve. Kristovo utjelovljenje znači ,,razmišljati i djelovati u smislu zajedništva, dati prednost životu svih pred prisvajanjem dobara od strane nekolicine. To također znači boriti se protiv strukturnih uzroka siromaštva, nejednakosti, nedostatka posla, zemlje i doma, nijekanja socijalnih i radnih prava“.

„U zajedništvu s mons. Ivanom Ćurićem, našim pomoćnim biskupom, i mons. Marinom Srakićem, našim nadbiskupom u miru, svima vama želim čestit Božić te Božjim mirom i blagoslovom ispunjenu novu, 2023. godinu”, poručio je nadbiskup Đuro Hranić.


nadbiskup Đuro Hranić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.