Hrvatski radio

Radio Osijek

Božićnice umirovljenicima i socijalno ugroženima

30.11.2017.

12:45

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I ove će godine osječki umirovljenici dobiti božićnice, a prigodne poklone sva djeca socijalno ugroženih obitelji. Prema ovogodišnjim kriterijima pravo na božićnice imaju umirovljenici čija mirovina ne prelazi 2.000 kuna, socijalno ugrožene obitelji i korisnici pučke kuhinje.

"Božićnice umirovljenicima će biti podijeljene prema popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji je već dostavljen gradskoj upravi, a podijeljeni su u 3 kategorije", istaknuo je potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić: "Umirovljenici s mirovinama do tisuću kuna dobit će 250 kuna, oni s mirovinom do 1700 kuna dobit će 200 kuna. Ove je godine i povećan cenzus pa će tako umirovljenici s mirovinom do 2 tisuće kuna dobiti 100 kuna", rekao je Šerić.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš dodala je kako će poklone i ove godine dobiti djeca socijalno ugroženih obitelji do 15 godina starosti: "Pravo na poklone imaju djeca koja su članovi kućanstva korisnika zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb. Poklone će također dobiti i djeca koja su smještena u udomiteljske obitelji Centra za socijalnu skrb. Ukupna vrijednost njihovih poklona je 300 kuna od čega je 200 u novcu, a 100 će biti "slatki pokloni". Takve je djece na području Osijeka oko 600 za što je Grad ukupno izdvojio 250.000 kuna", rekla je dogradonačelnica Gamoš.

Gradonačelnik Vrkić dodao je kako će različite oblike pomoći tijekom prosinca dobiti gotovo 10.000 osoba s područja Osijeka, što je zapravo poražavajući podatak: "Žao mi je što ima toliko korisnika. Ova uprava je socijalno osjetljiva i pomaže najpotrebitijima iako istodobno činimo sve kako bi ih bilo što manje. Najbolja socijalna politika je gospodarski razvoj, a iako postoje pozitivni pomaci, smatram kako to nije dovoljno", rekao je Vrkić i dodao: "Grad je prema zakonu dužan za socijalne programe izdvojiti 5 milijuna kuna, a mi smo prošle godine izdvojili 25 mililjuna. Ove godine predviđamo da će to biti oko 30 milijuna, a uzdamo se da ćemo sljedeće godine izdvojiti još i više", rekao je gradonačelnik Vrkić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.