Hrvatski radio

Radio Osijek

Božićnice za osječke umirovljenike

06.12.2019.

12:35

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Umirovljenici i socijalno ugrožene osobe koje imaju prebivalište na području grada Osijeka, a čije mirovine ne prelaze 2000 kuna do kraja prosinca dobit će božićnice, za koje je u gradskom proračunu osigurano 1,5 milijuna kuna, najavio je prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić.

"Božićnice će se isplaćivati na temelju ispisa kojeg smo dobili od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje", pojasnio je Šerić na konferenciji za novinare. Po njegovim riječima umirovljenici su razvrstani u četiri skupine: prva su oni koji imaju mirovinu do tisuću kuna, a njih je 230 i bit će im isplaćena božićnica u iznosu od 400 kuna. Druga skupina su umirovljenici s mirovinom do 1200 kuna kojih je u Osijeku 395, za njih je namijenjen iznos božićnice od 300 kuna. Slijedi skupina čija je mirovina do 1700 kuna, a takvih je 1872, koji će dobiti božićnicu od 250 kuna. Četvrta skupina su umirovljenici s mirovinom do 2000 kuna, kojih je 2128, a dobivaju božićnicu u iznosu od 150 kuna.
Ukupan broj umirovljenika koji će dobiti božićnicu je 4625. Božićnice će biti isplaćene putem pošte na kućnu adresu. Osim umirovljenika, pravo na božićnicu u iznosu od 200 kuna ostvaruje i deset osoba smještenih u osječkom Centru za prihvat beskućnika. Njima će božićnica biti isplaćena putem bankovne poklon kartice, rekao je Šerić.
Pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić rekao je kako pravo na božićnicu ostvaruju i socijalno ugrožene osobe, pri čemu će se nositeljima prava na troškove stanovanja isplatiti božićnica od 300 kuna, a nositeljima prava na pomoć u prehrani božićnica od 200 kuna. Božićnica će im biti isplaćena putem bankovne poklon kartice, dodao je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.