Hrvatski radio

Radio Osijek

Božinović: Krenuo kamionski promet kroz Hrvatsku

14.03.2020.

23:27

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U subotu navečer krenuo je kamionski promet kroz Hrvatsku prema Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini, potvrdio je ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović. . .

 

Konvoj teretnih vozila koji je zbog epidemije koronvirusa bio zadržan na talijansko-slovenskoj odnosno slovensko-hrvatskoj granici krenuo je u večernjim satima.

Božinović je o svojoj inicijativi prethodno, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera, kazao da je u intenzivnom kontaktu sa slovenskim ministrom unutarnjih poslova, ali i ministrima iz Srbije, BiH te Mađarske kako bi se dogovorio režim prometa i opskrbe.

- Zadovoljan sam da je promet krenuo. Svi ministri s kojima sam danas razgovarao su reagirali promptno i važno je da svi ostanemo kod dogovora da se ništa u tom režimu ne mijenja bez prethodne koordinacije, kazao je Božinović Hini.

Pritom je još jednom demantirao medijske napise da Hrvatska strancima karantenu naplaćuje 500 eura i nazvao to još jednom od lažnih vijesti koje se puštaju u javni prostor.

Očekuje se rješavanje prometnih gužvi

Nakon puštanja prometa očekuje se da će se tijekom nedjelje riješiti gužve koje su nastale zbog različitih nacionalnih odluka o graničnom režimu u vezi epidemije koronavirusa.

Slovenski mediji su u subotu navečer izvijestili da su prema granici s Hrvatskom pokrenuli "humanitarni konvoj" teretnih vozila i autobusa koji su zadnjih dana zapeli u Sloveniji. Navode da su diplomatskom akcijom dobili suglasnost država za zajednički projekt suradnje kako bi se osigurao kontrolirani prolaz prvog humanitarnog konvoja.

Riječ je o konvoju putnika i teretnih vozila koja su krenula iz Italije prema svojim matičnim državama. Prema dogovoru ti bi kamioni i autobusi uz nadzor, ali bez zaustavljanja trebali stići neometano.

Kako prenosi STA, potvrđeno je i to da su prema Padovi krenula i dva ukrajinska autobusa s 95 putnika koji su zapeli na slovensko-talijanskoj granici, a ti bi se putnici u domovinu trebali vratiti u nedjelju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.