Hrvatski radio

Radio Osijek

15:41 / 05.03.2022.

Autor: HRT Radio Osijek

Božinović u Osijeku: Prihvatni centar funkcionira besprijekorno

.

.

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Osječki Prihvatni centar, jedan od dva takve namijene u našoj zemlji, stavljen na raspolaganje izbjeglicama iz Ukrajine, obišao je danas potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Ministar je u Osijek stigao iz Mađarske gdje se uvjerio u organizirani prihvat civila koji bježe od rata.

- Svjedočili smo da se vodi računa o svim potrebama koje mogu imati izbjeglice u trenutku dolaska u Prihvatni centar, od zdravstvene skrbi i drugih vidova pomoći do smještaja koji ovdje treba trajati što kraće, a potom ih se upućuje na sljedeće adrese. Činjenica da je dvorana jučer bila puna, a danas je prazna govori o tomu da sustav dobro funkcionira, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova i istaknuto kako žene i djeca čine gotovo 88 posto izbjeglih iz Ukrajine te da se o tomu mora voditi posebna pozornost, osobito o djeci koja su na tom putu doživjela traume. - A što su ratne traume najbolje znaju ljudi na području istočne Hrvatske koji su preživjeli slične događaje prije 30 godina.


U Osječko-baranjskoj županiji u ovom je trenutku smješteno 65 izbjeglica iz Ukrajine, a za očekivati je da će ih biti sve više dodao je načelnik stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić : - Potpuno smo spremni za prihvat izbjeglica, kapacitet dvorane Jug je 100 ležaja, s mogućnosti povećanja do 300. Što se tiče procesa integracije, već od idućeg tjedna nekoliko djece koji su smješteni u Tenji krenut će u školu u tom naselju, a od ponedjeljka ćemo početi i s pružanjem psihosocijalne podrške - rekao je Mato Lukić. Dodao je kako svi zainteresirani građani koji žele i imaju mogućnosti za smještaj izbjeglica mogu se javiti na mail rcz.zbrinjavanje@mup.hr i tako uvrstiti u registar privatnih smještaja. Posebno je naglasio da izbjeglice koje su pristigle u druge županije u Slavoniji i Baranji ne moraju nakon toliko dugog putovanja dolaziti u Osijek u Prihvatni centra radi evidencije. - Dovoljno je da se jave i evidentiraju u Policijskoj upravi ili Crvenom križu u mjestu gdje su smješteni - zaključio je Lukić.