Hrvatski radio

Radio Osijek

Branitelj za branitelja

10.12.2021.

11:48

Autor: HRT

Prof.dr.sc. Marijana Braš, prim.dr.med

Prof.dr.sc. Marijana Braš, prim.dr.med

Foto: Željko Kovačević / HRT Radio Osijek

U osječkom Vikarijatu traje dvodnevna konferencija o palijativnoj skrbi za branitelje na kojoj će se predstaviti niz dokumenata koji već jesu, ili će biti u dijelovima zakona kako bi se zaštitila ta ranjiva populacija.

Do sada je preventivno pregledano više od 50 tisuća hrvatskih branitelja u 28 ustanova. Predsjednica organizacija odbora konferencije, profesorica doktorica Marijana Braš, ističe kako samo 8 % pregledane braniteljske populacije nije upućeno na daljnje liječenje.

„Gotov 40 tisuća branitelja upućeno je na daljnje liječenje. Kod 800 njih dijagnosticirani su razni oblici karcinoma, 10 tisuća njih ima endokrinološke bolesti, a između 4 i 5 tisuća braniteljica i branitelja imaju kardiovaskularne bolesti. Najgore od svega što je nekoliko desetaka tisuća branitelja bolesnih samaca. Tko će o njima brinuti!'?”, pita se prf.dr.sc. Marijana Braš, prim.dr.med. , predsjednica Organizacijskog odbora konferencije. 

Na konferenciji će biti predstavljeni conical strateški dokumenti i predstavljeni dobri primjeri iz prakse braniteljskih udruga.  

zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković

zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković

Foto: Željko Kovačević / HRT

Prof.dr.sc. Veljko Đorđević, psihijatar

Prof.dr.sc. Veljko Đorđević, psihijatar

Foto: Željko Kovačević / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.