Hrvatski radio

Radio Osijek

Braniteljima i Domovinskom ratu ne prijeti zaborav

28.06.2021.

13:54

Autor: Radio Osijek / Hina

Braniteljima i Domovinskom ratu ne prijeti zaborav

Braniteljima i Domovinskom ratu ne prijeti zaborav

Foto: - / -

Trideseta je obljetnica osnutka 106. brigade koja je ostavila neizbrisiv trag u obrani Osijeka. Uz obljetnicu njezina ustroja, obilježavaju se Dan osječkih branitelja i Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije. Na svečanoj akademiji bio je i predsjednik Zoran Milanović.

Svečanom akademijom u osječkom HNK-u obilježena je 30. obljetnica osnutka 106. brigade Zbora narodne garde i Dan osječkih branitelja, a predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je kako Hrvatskoj ne prijeti opasnost od zaborava tih događaja.
U svome obraćanju predsjednik Milanović je istaknuo kako su u obrani domovine s oružjem u ruci sudjelovali malobrojni ljudi, koji su imali hrabrosti, bez čega ne bi bilo hrvatske pobjede. 
Ocijenio je kako ne prijeti opasnost od zaborava tih događaja, ne zato što je prošlo samo 30 godina nego i zato jer se o tome stalno priča, polemizira, i valorizira te da "takvoj temi magla i kiša zaborava ne prijeti". 
Istaknuo je i kako "istina može boljeti, ali se nitko istine ne treba stidjeti".  "Naša boli, jer je bila bolna i smrtonosna. Mnoge je ljude ubila, emocionalno osakatila i unazadila ali se nje ne trebamo stidjeti, već na nju trebamo biti ponosni", poručio je Milanović.
"Greške koje su na tome putu nastale zbog nemara ili zbog ljudskih osobina, kojih se nikada nećemo otarasiti, pohlepe, zavisti ili mržnje prema susjedu to je nešto za što su kaznene donesene, dugovi plaćeni i mislim da je krajnje vrijeme da prestanemo preispitivati o tim stvarima. To posebno vrijedi za fantazije, iluzije, zablude, zločine i druge promašaje naših djedova ili pradjedova prije 80 ili 100 godina", istaknuo je predsjednik Milanović.
Hrvatskim braniteljima poručio je da čuvaju svoj status, jer, kako ističe, branitelj je onaj tko je riskirao svoj život, a tih ljudi nije bilo puno. 
"Čuvajte svoj status jer ne može svatko biti hrvatski branitelj. Onaj tko je rat proveo u kancelariji nije branitelj. On može biti i jest hrvatski domoljub, lojalan i dobronamjeran građanin ove zemlje ali vaša vrijednost je u tome što Vas nema puno. Malo dobrih ljudi", istaknuo je predsjednik Milanović.

Ratni zapovejdnik 106. brigade Franjo Koržinek podsjetio je kako je postrojba osnovana 28. lipnja 1991. godine, prve borbene zadaće uslijedile su u okolici Osijeka, a prve žrtve je imala 4. srpnja 1991. godine, kada je okupirano i razrušeno selo Ćelije.
"Kroz brigadu je prošlo više od 12 tisuća branitelja. U Domovinskom ratu poginulo je 197 pripadnika brigade, preko 850 je lakše i teže ranjeno, a devet se još vode kao nestali. Brigada je iznijela obranu Osijeka,  borila se na južnom bojištu te operacijama Bljesak i Oluja, a za svoje zasluge odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog s plamencem", istaknuo je Koržinek.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako su se u ovo vrijeme, prije 30. godina, Osječani suočili s činjenicom  da im predstoje ratne strahote, a najava toga je bilo gaženje "crvenog fiće" od strane tenkova JNA u Vukovarskoj ulici, a čije su slike obišle cijeli svijet.
"Osječani su i tada pokazali svoj nesalomljivi duh, a osim branitelja svoj doprinos obrani dali su i brojni civli jer su usprkos svakodnevnom bombardiranju sve javne službe radile te je bila osigurana normalna opskrba struje, vode, plina i telekomunikacija", istaknuo je Radić.
Osječki branitelji, naglasio je, bili su dio povijesnih zbivanja, nadmoćnijem neprijatelju pokazali su da se mogu obraniti te su unatoč nepovoljnim okolnostima pokazali da je Osijek nepokoreni grad.

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka106. brigade, Dana osječkih branitelja i Dana hrvatskih dragovoljaca Osječko-baranjske županije otvorena je spomen soba 106. brigade i održan mimohod od umjetničke instalacije "Crveni fićo" do Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima Domovinskog rata na osječkom Trgu Slobode gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Virovitica, 28. lipnja 2021. (Hina)
VIROVITICA, 28. lipnja 2021. (Hina) - U povodu 30. obljetnice osnutka 50. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Virovitica, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS Zoran Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću na Gradskom groblju, kod Spomen obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata. 


Prewdsjednik Milanović i u Virovitici 


Dragovoljački 50. samostalni bataljun ZNG-a Virovitica osnovan je 28. lipnja 1991. i bila je to prva legalna oružana postrojba hrvatskih branitelja u virovitičkom kraju. Pored blokade vojnih objekta u Virovitici i pograničnih karaula pripadnici bataljuna, sudjelovali su u mnogim obrambenim i oslobodilačkim akcijama u Jasenovcu, Hrvatskoj Kostajnici, Dalju, Laslovu, Osijeka, Pakraca, Daruvara, Grubišnog Polja, Slatine i drugim mjestima.
U ime Kluba 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, vijenac kod Spomen obilježja poginulim braniteljima položili su u ponedjeljak predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Đuro Dečak, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Virovitica Vlado Paurić i predsjednik Kluba 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica Antun Grizelj.
Dečak: Sramim se što Milanović nije dočekan kao predsjednik države
U ime svih poštenih branitelja, poglavito pripadnika 50. samostalnog bataljuna i kompletnog zapovjedništva zahvaljujem predsjedniku Zoranu Milanoviću što je došao u Viroviticu, ali se sramim što ovdje nije dočekan kao predsjednik države. To govori o njima. Mi poštujemo institucije ove države, zato smo se i borili. Oni koji imaju neke druge svoje predsjednike neka se klanjaju njima, rekao je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Đuro Dečak.
Inače, jutrošnjem polaganju vijenaca nisu nazočili predstavnici lokalne vlasti.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.