Hrvatski radio

Radio Osijek

Branko Uvodić - počasni građanin Našica

14.06.2016.

14:08

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dugogodišnji urednik i voditelj Hrvatske televizije Branko Uvodić postao je počasnim građaninom Grada Našica. Povelja mu je uručena na proslavi Dana Grada .

„Iznimno nam je drago što je Branko Uvodić postao četvrtim počasnim građaninom Našica. Dosad su to priznanje dobili Vladimir Šeks, Mladen Markač i Marcos Pejacsevich. Iako dugi niz godina ne živi u Našicama, Branko svoj grad nosi u srcu. On je izniman promicatelj hrvatske kulturne i tradicijske glazbe i baštine koju uspješno pronosi diljem domovine i svijeta, odnosno svih krajeva u kojima žive Hrvati i njihovi potomci. Pritom uvijek posebno naglašava našičku tradiciju i baštinu te svoje slavonsko i našičko podrijetlo“, rekao je našički gradonačelnik Krešimir Žagar. Dodao je kako „nema nijedne gradske priredbe, manifestacije i festivala, a da se u nju ne uključi Branko, kao gost, kao voditelj ili svojim iznimnim utjecajem i poznanstvima na zadovoljstvo svih Našičana, ali i gostiju i prijatelja grada“.
Tijekom dodjele Povelje počasnoga građanina Grada Našica Branko Uvodić nije krio da je imao veliku tremu. „Nikad dosad nisam imao toliku tremu. Otišao sam iz Našica prije četrdeset godina, a osjećam se kao da je to bilo jučer. Tu sam proveo najljepše odrastanje, dobio sam temelje u odgojnome i u profesionalnome smislu, a to je ostavilo traga do danas“, ističe Branko Uvodić. Našice su iznjedrile mnogo znamenitih osoba: Doru Pejačević, Izidora Kršnjavoga, Dunju Rajter, Helenu Buljan i mnoge druge. „Ja sam možda otišao iz Našica, ali Našice nikada nisu otišle iz mene“, rekao je Uvodić.
Nedavno je za Glas Slavonije ispričao kako je sve počelo u amaterskom kazalištu i našičkoj kino dvorani, gdje je vodio prve programe: "Zatim sam malo s pokojnom Ljerkom Pejić “spikirao” na Radiju Našice i tu sam zavolio ovaj posao, u kojem sam sada već, evo, pune 42 godine. Evo i ovih sam dana šetao po svojim Našicama i prisjećao se svoje generacije, koja nije imala novaca, ali je imala ono u srcu, puno volje i ljubavi za sve što je radila. U Našicama sam zapravo radio puno toga: igrao rukomet, bio u streljaštvu, u povijesnoj grupi, i stvarno ne znam kada sam uspio učiti, jer bio sam i odličan učenik. Ostao sam, evo, posljednji Mohikanac, koji je iz Slavonije ponio ono što je najvrjednije, a to je lijep i pravilan govor, dikciju i akcentuaciju", kaže počasni građanin Grada Našica. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.