Hrvatski radio

Radio Osijek

Briga o stablima na osječkoj promenadi

16.04.2021.

11:55

Autor: Mirta Milas

Foto: Unikom, RJ Zelenilo

Foto: Unikom, RJ Zelenilo

Foto: - / -

Djelatnici RJ Zelenilo osječkog Unikoma brinu o podzemnoj njezi mladih stabala na promenadi, prvi put danas s organo-mineralnim supstratom u biorazgradivoj vrećici koji su položili uz korjenovu balu samih stabala. Tako će "nahraniti" mlada stabla i poboljšati njihovu vitalnost.

Ta su mlada stabla, na osječkoj promenadi (na potezu od cestovnog mosta do KBC-a) zasađena prije nekoliko godina, ali se zbog loše strukture tla nisu primjereno razvijala, nego su stagnirala, istaknuo je rukovoditelj RJ Zelenilo Jure Smajić: "Živa su i zdrava su, no ne napreduju onom dinamikom koja se očekivala te ćemo potaknuti njihov razvoj na ovaj način. Također, nekoliko skupina naših vrtlara radi u Parku bana J. Šokčevića i na Zrinjevcu, a sutra su ponovno na redu Sakuntala park i promenada. Nema zastoja u radovima zbog COVIDA-19. Priviknuli smo se na nove uvjete, imamo rasporede, pokušavamo ne miješati različite grupe ljudi i zasada sve dobro funkcionira". Smaić je odgovorio i na naše pitanje o pritužbama jedne građanke vezanima za "nesputan rast" biljaka na dijelu promenade koje - kako je istaknuto - djelatnici Zelenila ne orezuju i ne pljeve. "Djelatnici Zelenila odrađuju sve prema programu održavanja površina u Gradu te  se sve zelene poveršine na promenadi redovito pljeve i orezuju. Ta, navodno "podivljala stabla" jednostavno su takvog habitusa. Smatram kako se svi možemo složiti s tim da je osječka promenada baš u ovo vrijeme najljepša, jer je najrascvjetanija. Mislim da se s njom možemo ponositi.  Nekom je to lijepo, a nekom se može činiti podivljalim, no nije divlje, nego je točno onako kako je to smislio i odredio krajobrazni arhitekt".           

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.