Hrvatski radio

Radio Osijek

Brijest: ulaganje ili sramota Osijeka?

02.07.2015.

11:45

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Kakva je budućnost pogona za skladištenje i distribuciju plina na području Mjesnog odbora Brijest - investicija ili sramota?" Osječki HDZ-ov vijećnik Damir Kramarić i predsjednik mjesnog odbora Željko Biočić na konferenciji za novinare u Brijestu podsjećaju kako pogon tvrtke Proplin ne radi već nekoliko godina.

Oko postrojenja se ne održava okoliš, a stanovnici strahuju i da ima neeksplodiranih minsko-ubojitih sredstava zaostalih iz velikosrpske agresije. Pa je to mjesto, kaže HDZ-ov gradski vijećnik Damir Kramarić: "Mogu reć' slobodno - tempirana bomba, koja je nazvana Proplin. Kao stanovnik ovoga mjesnog odbora kažem da smo zabrinuti za sigurnost."


Predstavnicima tvrtke Proplin iz Mjesnog odbora Brijest uputili su na desetke dopisa, koji su ostali bez odgovora. Pogon za distribuciju i skladištenje plina doduše čuva zaštitarska služba koja, nastavlja Kramarić, „ruku na srce, ne služi ničemu i bojim se da bi se moglo dogoditi ono što najmanje želimo." U izjavi novinarima naveo je kako su nakon desetaka dopisa predstavnicima tvrtke Proplin s Gradom Osijekom dogovorili operativni sastanak, jer vlasnici pogona nisu odgovarali na apele iz Mjesnog odbora Brijest. "Riječ je o površini od oko 30 tisuća četvornih metara koja stoji zapuštena, prijeteći sigurnosti stanovnika među kojima je jako puno djece i mladih obitelji", potužio se i predsjednik Mjesnog odbora Brijest Željko Biočić: "A u vrtićima se traži mjesto više. Ovdje imate sve pretpostavkke, svu potrebnu infrastrukturu - spavaonicu, kuhinju, parkiralište, lijep je i ugodan prostor".

Za nekoliko dana otvara se kružni tok u čiju je obnovu uloženo oko 4,5 milijuna kuna, najavljuju u Mjesnom odboru Brijest na tragu inicijative koja bi trebala otkloniti brige i strahove oko 1200 stanovnika te osječke gradske četvrti. Ako nadležni nešto ne poduzmu, stanovnici će u znak prosvjeda biti prisiljeni zapriječiti Vinkovačku ulicu -najavili su HDZ-ovci Damir Kramarić i predsjednik Mjesnog odbora Brijest Željko Biočić na konferenciji za novinare uz ogradu pogona spomenute tvrtke. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.