Hrvatski radio

Radio Osijek

Brnjac: Turizam je jednako važan na kontinentu i Jadranu

01.06.2023.

15:45

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HINA

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija (HZŽ) u novom Gospodarskom centru

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija (HZŽ) u novom Gospodarskom centru

Foto: OBŽ / -

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je u Osijeku kako je turizam jednako važan na kontinentu kao i u jadranskim županijama, a uz novi Zakon o turizmu važnu ulogu u njegovu razvoju imat će i županije. Nakon sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija (HZŽ) Brnjac je istaknula kako je u Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine prvi puta kao jedan od glavnih ciljeva postavljen razvoj cjelogodišnjeg regionalno razvijenog turizma. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić zadovoljan je što je kontinentalni turizam po prvi put formuliran u zakonu.

Razgovarali smo o planovima upravljanja, a jedan od zadataka županija bit će sastavljanje liste projekata koji su od značaja za razvoj turističkih destinacija i županija, koji će se formirati prema kriterijima održivosti, zelene i digitalne tranzicije, kazala je Brnjac.

Ističe kako će ti projekti biti značajni u razvoju cjelogodišnjeg i kontinentalnog turizma te kako je s predstavnicima županija razgovarala o svim potencijalnim izvorima financiranja, od Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, višegodišnjeg EU-ova financijskog okvira i državnog proračuna.

Idemo i u smjeru što bolje turističke promocije svih kontinentalnih županija. Zato smo i pokrenuli kampanju "Doživi domaće", kako bismo se što više kod domaćeg stanovništva, ali i na stranim tržištima, mogli pozicionirati kao cjelogodišnja turistička destinacija, jer to turisti sve više traže, poručila je Brnjac.

Predsjednik HZŽ-a i brodsko-posavski župan Danijel Marušić rekao je kako su župani zadovoljni novim Zakonom o turizmu, jer županijama ostavlja održive resurse i stoga jer se u punom zamahu, na nacionalnoj razini, promovira kontinentalni turizam.

To nam puno znači, jer je turizam u kontinentalnim županijama sve važnija grana gospodarstva, dodao je Marušić.

Izvijestio je kako se razgovaralo i o vraćanju većinskog člana školskih odbora županijama, jer su županije osnivači škola, ali nemaju većinu u školskim odborima, što im onemogućava kvalitetno upravljanje takvim ustanovama.

Imamo najavu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja da će županije ipak dobiti većinskog člana u školskim odborima, što će dovesti do boljeg i kvaltietnijeg upravljanja obrazovnim sustavom, ocijenio je Marušić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić zadovoljan je što je kontinentalni turizam po prvi put formuliran u zakonu. Ističe kako ta županija već godinama bilježi ozbiljan porast turističkih posjeta, što se ne može uspoređivati s primorskim županijama, ali potvrđuje da se turizam počeo razvijati i na hrvatskom istoku.

Anušić je izvijestio kako je jednoglasno prihvaćena inicijativa Krapinsko-zagorske županije da će župani jedinstveno pomagati Hrvate u Vojvodini, politički te u očuvanju njihove kulture i baštine.


Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Foto: OBŽ / -

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić na sjednici

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić na sjednici

Foto: OBŽ / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.