Hrvatski radio

Radio Osijek

17:32 / 05.03.2022.

Autor: Radio Osijek/TM

Brođani izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom

Brođani izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom

Brođani izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom

Foto: brod portal / -

Mirnim skupom više desetaka Brođana na središnjem je gradskom trgu iskazalo svoju solidarnost s građanima ratom pogođene Ukrajine.


"Svojim dolaskom na ovaj skup pokazujete potporu narodu koji je dio Europe, narodu kojemu netko želi oduzeti zemlju, mir, djecu, budućnost", poručio je okupljenima predsjednik Ukrajinske zajednice u RH Vlado Karešin.

Na području Brodsko-posavske županije živi dvjestotinjak pripadnika ukrajinske nacionalne manjine. Posljednjih dana od vihora rata u Ukrajini na području te županije utočište je pronašlo dvadesetak osoba koje su smještene kod rodbine i prijatelja.

"Teško je govoriti o ovome što se događa u Ukrajini. Emocije me svladaju kada se sjetim Domovinskog rata i kada smo prije odlaska u obranu Hrvatske ostavljali svoje žene i djecu. Danas kroz to isto prolazi ukrajinski narod i ne mogu suspregnuti suze. U isto vrijeme sam i bijesan jer ne mogu shvatiti da se ovo događa u 21. stoljeću. U civiliziranoj Europi i svijetu gdje svi imamo svoja prava i svi sve znamo", rekao je predsjednik Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva "Ukrajina" iz Slavonskog Broda Nikola Zastrižni. Životinje imaju prava, a ljudi se nemilosrdno ubijaju i uništavaju, rekao je zazivajući povratak mira i prestanak bombardiranja ukrajinskih gradova i sela.

Na skupu potpore bili su i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara te predsjednik Skupštine Brodsko-posavske županije Pero Ćosić.

Miran skup neartikuliranom galamom na okupljene nakratko je prekinula mlađa žena koju su ubrzo priveli policajci. Glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić, novinarima je potvrdila da će policija protiv ženske osobe rođene 1989. godine podnijeti prekršajnu prijavu.