Hrvatski radio

Radio Osijek

Brođani izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom

05.03.2022.

17:32

Autor: Radio Osijek/TM

Brođani izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom

Brođani izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom

Foto: brod portal / -

Mirnim skupom više desetaka Brođana na središnjem je gradskom trgu iskazalo svoju solidarnost s građanima ratom pogođene Ukrajine.


Galerija
Brođani izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom, Foto: brod portal/-
Brođani izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom, Foto: brod portal/-Brođani izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom, Foto: brod portal/-Brođani izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom, Foto: brod portal/-Brođani izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom, Foto: brod portal/-

"Svojim dolaskom na ovaj skup pokazujete potporu narodu koji je dio Europe, narodu kojemu netko želi oduzeti zemlju, mir, djecu, budućnost", poručio je okupljenima predsjednik Ukrajinske zajednice u RH Vlado Karešin.

Na području Brodsko-posavske županije živi dvjestotinjak pripadnika ukrajinske nacionalne manjine. Posljednjih dana od vihora rata u Ukrajini na području te županije utočište je pronašlo dvadesetak osoba koje su smještene kod rodbine i prijatelja.

"Teško je govoriti o ovome što se događa u Ukrajini. Emocije me svladaju kada se sjetim Domovinskog rata i kada smo prije odlaska u obranu Hrvatske ostavljali svoje žene i djecu. Danas kroz to isto prolazi ukrajinski narod i ne mogu suspregnuti suze. U isto vrijeme sam i bijesan jer ne mogu shvatiti da se ovo događa u 21. stoljeću. U civiliziranoj Europi i svijetu gdje svi imamo svoja prava i svi sve znamo", rekao je predsjednik Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva "Ukrajina" iz Slavonskog Broda Nikola Zastrižni. Životinje imaju prava, a ljudi se nemilosrdno ubijaju i uništavaju, rekao je zazivajući povratak mira i prestanak bombardiranja ukrajinskih gradova i sela.

Na skupu potpore bili su i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara te predsjednik Skupštine Brodsko-posavske županije Pero Ćosić.

Miran skup neartikuliranom galamom na okupljene nakratko je prekinula mlađa žena koju su ubrzo priveli policajci. Glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić, novinarima je potvrdila da će policija protiv ženske osobe rođene 1989. godine podnijeti prekršajnu prijavu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.