Hrvatski radio

Radio Osijek

Brođani (opet) traže čist zrak

24.11.2016.

17:18

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ni nakon osam godina za stanovnike Slavonskog Broda ne nazire se rješenje problema - smrada u gradu, onečišćena zraka i ugrožena zdravlja. Uzrok je dobro poznat, potvrdilo je i resorno ministarstvo - Rafinerija iz Bosanskog Broda. Građani večeras prosvjeduju.

 Rješenje su mnogi obećavali, no obećanje nitko nije ispunio. Građani večeras ograniziraju još jedan prosvjed za čist zrak, uputit će zahtjeve Vladi i dati rok za njihovo ispunjenje. 
Prosvjed na glavnome gradskom Trgu Ivane Brlić Mažuranić počinje u 18 sati.Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u posljednjih 8 godina, od kako Rafinerija u Bosanskom Brodu radi, porastao je broj oboljelih od karcinoma u populaciji do 19 godina. Članovi građanske inicijative pozivaju sve na Trg Ivane Brlić Mažuranić. Najavljuju i akcije građanskoga neposluha ako se u roku od 366 sati ne počnu rješavati zahtjevi građana Slavonskoga Broda. Među inim blokadu graničnog prijelaza i prilaza objektima JANAF-a te tužbu protiv Vlade Republike Hrvatske.
Porast malignih oboljenja, respiratorne bolesti od kojih najviše obolijevaju djeca postale su svakodnevica, a respiratorne pumpice koje mnogi od nas nisu vidjeli cijelo djetinjstvo, sastavni su dio mnogih učeničkih torbi. "Brođani problem zagađenosti zraka ne mogu riješiti sami, ali ako ovaj puta ne budemo jedinstveni, riješiti ga neće nitko", ističu organizatori prosvjeda kojima podrška u međuvremenu stiže sa svih strana. 


Nakon brojnih fotografija Brođana s natpisom i pozivom na prosvjed, na društvenim se mrežama šire fotografije popularnih osoba koji građanima daju podršku - od njihovog sugrađanina Marija Mandžukića, pa do Elle Dvornik, Joleta, Vuce, Luke Nižetića, Slavka Sobina, Generala Wooa i drugih.
Možda je znakovito da su podršku, ali i obećanje da će se krenuti u rješavanje problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu danas su pružili i premijer Andrej Plenković, zajedno s nekim ministrima. Fotografije na kojima se poziva na današnji prosvjed objavili su i zastupnici Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida te nekoliko SDP-ovih zastupnika.
A današnja je sjednica Sabora počela stankom upravo zbog zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Više zastupničkih klubova zatražilo je rješenje problema onečišćenja u tom gradu. Podsjećaju kako idući mjesec rafineriji u BiH istječe ekološka dozvola u čemu HDZ vidi mogućnost da se ishodi rad prema ekološkim standardima. Oporbeni Živi zid pak poručuje da je ta reakcija zakašnjela i politički motivirana jer je ta stranka već imala priliku nešto učiniti, a nije ju iskoristila.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.