Hrvatski radio

Radio Osijek

Brodovima i čamcima kroz ljepote Kopačkog rita

10.12.2021.

13:29

Autor: Radio Osijek

Pristanište u Kopačkom ritu

Pristanište u Kopačkom ritu

Foto: HRT/Amoreta Bajto / Radio Osijek

U Kopačkom je ritu održana danas Završna konferencija Projekta izgradnje pristaništa Sakadaš. Zahvaljujući tom projektu ritom se može provozati elektrobrodom i čamcima i to tijekom cjele godine.

„Park prirode Kopački rit dobio je tako infrastrukturu koja će mu omogućiti veću fluktuaciju posjetitelja, a nabava novog izletničkog elektrobroda i čamaca na solarni pogon pruža posjetiteljima potpuno novi doživljaj flore i faune. Ukupna vrijednost projekta veća je od 11 milijuna kuna, od čega je Europska unija financirala 9 362 246 kuna, a javna sredstva koje su dali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike  iznose 1 652 161 kunu, rekao je u izravnom javljanju u program Radio Osijeka ravnatelj Parka prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović te dodao: „Kroz ovaj projekt postavili smo pet operativnih zadataka koji su se trebali realizirati, a prvi od njih tiče se provedbe građevinskih radova i postavljanja novog platoa, zatim je bilo potrebno izgraditi pristanišni dio, izraditi elaborat o upravljanju posjetiteljima te na kraju nabaviti elektromotorne čamce. Izgradnjom pristaništa omogućili smo posjetiteljima da se na najsigurniji mogući način spuste do brodova, a posebnu smo pozornost pri tome dali kategoriji osoba s invaliditetom. Također, vodili smo računa da pristanište ne ovisi o oscilacijama vode jer se sustav sam prilagođava vodostaju.”

„Izletnički elektrobrod može povesti 60 putnika, a četiri izletnička čamca po 40”, pojašnjava voditeljica Odsjeka za prihvat posjetitelja i edukaciju Ružica Marušić te ističe da su posjetitelji za vožnje zainteresirani tijekom cijele godine, pa i zimi.

Na pitanje o popravci propalih mostova u Kopačkom ritu, iznimno popularne drvene šetnice, ravnatelj Bogdanović kaže da vjeruje da će poslovi na obnovi biti završeni do proljeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.