Hrvatski radio

Radio Osijek

Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska na njemačkoj "crvenoj listi"

17.09.2020.

09:38

Autor: Radio Osijek/TM

Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska na njemačkoj "crvenoj listi"

Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska na njemačkoj "crvenoj listi"

Foto: - / -

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova danas je na COVID-19 crvenu listu stavilo još dvije hrvatske županije ー Brodsko-posavsku i Virovitičko-podravsku. Ukupno se na njemačkoj listi rizičnih regija nalazi sedam hrvatskih županija.

"Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska županija su zbog visoke incidencije sada rizična područja s upozorenjem za putovanje. Oni koji se iz tih područja vraćaju u Njemačku moraju predočiti test da nisu zaraženi ili podliježu obveznoj karanteni", objavio je Krizni centar Ministarstva vanjskih poslova.
Jučer je njemačka savezna vlada na tu listu stavila Beč i Budimpeštu te je upozorila stanovništvo da ne kreće na nepotrebna putovanja u austrijsku te mađarsku prijestolnicu svrstavši ih u rizično područje zbog rasta broja zaraženih koronavirusom, a nedavno se na tom popisu našao i Prag.

U rizično područje Berlin je svrstao i dijelove Francuske među kojima su i  područje grada Pariza te južna pokrajina Provence-Alpe-Azurna obala kao i otok Korzika. 
Kriterij za svrstavanje nekog područja u rizično je više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih sedam dana. 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (od 14. rujna), Virovitičko-podravska županija je među šest hrvatskih županija s kumulativnom 7-dnevnom stopom većom od 50/100.000 stanovnika (Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska, Zadarska). Dok je prosjek za RH 37,1, Virovitičko-podravska županija bilježi 77,1. I s kumulativnom 14-dnevnom stopom, većom od 100/100.000 stanovnika, "Imali smo jako dobru epidemiološku sliku, koja se nažalost pogoršala. Upozoravamo i apeliramo na odgovorno ponašanje uz poštivanje epidemioloških i sigurnosnih mjera. Nikome od nas nije u interesu ovakvo povećanje broja oboljelih, ali i broja preminulih. Budimo odgovorni" , rekao je danas Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije i član županijskog Stožera civilne zaštite.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.