Hrvatski radio

Radio Osijek

Brodsko - posavska županija puna korone iz svatova

04.07.2020.

12:46

Autor: Željko Kovačević

Brodsko - posavska županija puna korone iz svatova

Brodsko - posavska županija puna korone iz svatova

Foto: - / -

Deset novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Brodsko-posavskoj županiji, a među njima osmoro je prošlog vikenda bilo u svatovima na zagrebačkom području, potvrđeno je na konferenciji za novinstvo tamošnjeg stožera.

Među sudionicima tog događanja zaraza koronavirusom dosad utvrđena kod 26 osoba iz različitih dijelova Hrvatske. Preostale dvije osobe vezane su uz lokalnu transmisiju. Vezano uz zarazu u svatovima, oboljela su tri zdravstvena djelatnika, a ukupno 32 djelatnika slavonskobrodske bolnice su u samoizolaciji, jer su bili njihovi kontakti. Brojke nisu konačne, jer nisu obrađeni svi nalazi, a očekuje se još pozitivnih, rečeno je. Među testiranima su i osobe koje su kontakti zaraženih osoba iz slučajeva koji su evidentirani u susjednim županijama, Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj. Na ulazu u Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije na simptome se požalio njihov djelatnik koji je bio u svatovima te je potom utvrđena zaraza. Uz taj slučaj obrađuje se oko 300 kontakata. Svi do sada registrirani oboljeli imaju blagu kliničku sliku, a u slavonskobrodskoj bolnici je jedna mlada osoba pod sumnjom na koronavirus i za nju se čeka nalaz. U protekla tri dana uzeto je više od 500 briseva, a prije toga ritam je bio 20-ak briseva dnevno. U samoizolaciji je 60 do 80 djelatnika iz zdravstvenog sustava u Brodsko-posavskoj županiji. Odgovorni navode kako će zbog toga biti će potrebna reorganizacija rada zdravstvenih sustava, koji za sada funkcionira.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.