Hrvatski radio

Radio Osijek

Broj intervencija zbog vrućine veći za 10 do 20 posto

29.07.2021.

13:16

Autor: Radio Osijek

Broj intervencija zbog vrućine veći za 10 do 20 posto

Broj intervencija zbog vrućine veći za 10 do 20 posto

Foto: - / -

Hrvatska je ponovno na udaru toplinskog vala, već četvrtog ovoga ljeta. Ako je suditi na primjeru Osijeka, čini se da su građani ozbiljno shvatili liječnička upozorenja. Iako je broj intervencija Hitne medicinske pomoći zbog vrućine povećan, u postotku ih je ipak manje nego prije koji tjedan.

U zadnjem toplinskom valu broj poziva i intervencija bio je veći za 20 do 30 posto, a sada bilježimo povećanje za 10 do 20 posto. Riječ je uglavnom o kolapsima na javnim mjestima u kasno prijepodne i rano poslijepodne. Povećan je i broj poziva noću kada nam se najviše javljaju kronični bolesnici odnosno osobe koje imaju problema zbog oscilacija krvnog tlaka”, rekla je za naš radio voditeljica Medicinske službe županijskog Zavoda za hitnu medicinu, doktorica Sunčica Prašnički.

A kako bi takvih slučajeva bilo što manje, valja se držati jednostavnih savjeta koje liječnici uporno ponavljaju. „Građanima savjetujemo da ovih dana vani ne borave od 11 do 18 sati. Ako baš moraju što obaviti, neka se na otvorenom zadržavaju što kraće i pritom nose laganiju odjeću koja 'diše', pokrivala za glavu i neka obvezno imaju bočicu vode”, rekla je Prašnički. I s rashlađivanjem unutarnjih prostora, dodaje, ne treba pretjerivati jer razlika u temperaturi klimatiziranih i vanjskih prostora ne bi smjela biti veća od 5 do 7 stupnjeva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

11 h

FEBIRE

FEBIRE