Hrvatski radio

Radio Osijek

Broj komaraca u Osijeku ove godine - prosječan

08.07.2016.

15:53

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tretiranje komaraca ove je godine krenulo 22. svibnja i do sada je obavljen 61 tretman, od toga šest iz zraka. Međutim, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije zabranio je korištenje zrakoplova u ovom i sljedećem tjednu.

Kako je pojasnio Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb grada Osijeka, županijski Zavod za javno zdravstvo zabranio je korištenje zrakoplova na visini manjoj od 300 metara jer jedan od šest provedenih aviotretmana nije postigao željeni rezultat- manje od 15 uboda komaraca tijekom 15 minuta. To je, pojašnjava Kristić, nemoguće postići u velikoj najezdi s kakvom se borimo proteklih mjesec dana i grad će se zbog takve odluke žaliti državnome HZZJZ. 

Glasnogovornica Odjela za biologiju, doktorica Mirta Sudarić Bogojević pojasnila je način na koji su se do sada tretirali komarci, a da su tretmani bili ipak uspješni potkrijepila je činjenicom da je u jednom trenutku na kontrolnoj točki u središtu Osijeka bilo zabilježeno 100 komaraca, a na točki na Biljskoj cesti (izvan područja grada) nevjerojatnih 33.000 komaraca. Dodala je kako je u Čepinu na poznatoj lokaciji (mjesno groblje) ponovo otkriveno leglo opasnog invazivnog tigrastog komarca te da se to područje saniralo i redovito se s posebnom pažnjom kontrolira. 

Profesor doktor Enrih Merdić s Odjela za biologiju istaknuo je kako je prema broju komaraca ova godina "negdje na sredini" između prethodnih dviju te da su se dosadašnje metode pokazale učinkovitima. No, podsjetio je još jednom kako je Osijek izolirani otok koji se brani od komaraca, a to je nemoguće raditi uspješno sve dok se šire područje županije ne ponaša poput Osijeka. 

Uz redovite napade komaraca "sa sjevera" Osijek u sljedećim danima kreće i invazija sa zapadne strane, odnosno s šumskih područja koja se nalaze uzvodno uz Dravu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.