Hrvatski radio

Radio Osijek

Brojevi rastu - 422 nova slučaja zaraze, šest je preminulih

29.10.2020.

09:17

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Stožeri civilne zaštite slavonskih županija objavljuju aktualna izvješća o epidemiološkom stanju. Jučer je preminulo šest osoba. 219 je novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji, Vukovarsko-srijemskoj 88, 70 u Brodsko-posavskoj, u Virovitičko-podravskoj 31, Požeško-slavonskoj 14.

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata 219 je novopozitivnih osoba na koronavirus, a preminula je jedna muška osoba 1954. godište. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 95 osoba, a na respiratoru se nalazi 11 osoba. Novi slučajevi zaraze raspršeni su u čak 52 naselja, a u samoizolaciji se nalazi 3390 osoba. S obzirom na najveći broj oboljelih od početka pandmije, na današnjem je županijskom Stožeru odlučeno kako će osječka dvorana Gradski vrt biti stavljena u pripremu. To znači da će sva potrebna oprema biti uskladištena u dvorani kako bi se moglo brže reagirati ako dođe do većeg broja hospitaliziranih. Bolnica u Našicama stavila se na raspolaganje kako bi u slučaju potrebe postala Covid bolnica, o čemu odluku tek treba donijeti.

Jučer su tri osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije preminule. U posljednja 24 sata testirane su 263 osobe od kojih je 88 bilo pozitivno, javlja tamošnji Stožer civilne zaštite. Većina novozaraženih (28) je iz Vinkovaca, 7 je iz Vukovara, po četiri iz Bogdanovaca, Borova i Jarmine, po tri su iz Županje i Nuštra, po dvije iz Otoka, Ilače i Ivankova te po jedna iz Andrijaševaca, Bošnjaka, Cerića, Cerne, Donjeg Novog Sela, Drenovaca, Gradišta, Lipovače, Markušice, Negoslavaca, Nijemaca, Novih Mikanovaca, Opatovca, Posavskih Podgajaca, Rokovaca, Soljana, Starih Jankovaca, Strošinaca, Šarengrada, Tordinaca, Tovarnika, Trpinje i Vođinaca. Pet je s boravištem izvan županije, a jedna iz druge županije s boravištem u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
U bolnici je zbog COVID-a19 36 osoba, dok je 351 na kućnom liječenju i kućnoj izolaciji. Među njima je 31 djelatnik iz sustava zdravstva (10 liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 4 nezdravstvena radnika), a iz sustava obrazovanja šest nastavnika i 15 učenika.
Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 1808, od kojih je 1398 izliječeno, a ukupno je 23 preminule osobe. U samoizolaciji na području županije je 776 osoba – iz sustava zdravstva 47 (14 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik i 11 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji se nalazi 31 nastavnik i 314 učenika.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata na području te županije zabilježeno je 70 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te 1 slučaj zaraze osobe s prebivalištem u drugoj županiji, a koja je testirana u Slavonskom Brodu. U novogradiškoj bolnici preminula je jedna muška osoba starije životne dobi, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite.
Najviše je novozaraženih u Slavonskom Brodu(22), u Podcrkavlju ih je šest, u Bukovlju pet, Gundincima troje, po dva novozaražena je u Starom Petrovom Selu, Sibinju i Garčinu te po jedna zaražena osoba s područja općina Okučani, Davor, Nova Kapela, Oriovac, Velika Kopanica i Slavonski Šamac. Za preostale 22 osobe u tijeku je epidemiološka obrada.
Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 1.189, dok je broj aktivnih slučajeva 325. Od početka epidemije na području Brodsko-posavske županije preminulo je 8 osoba. Hospitalizirana je ukupno 31 osoba (4 osobe više nego prethodni dan) – 25 je u slavonskobrodskoj, a 6 osoba u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 769 osoba (314 osoba više nego prethodni dan).
Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije istih, a građane da na njima ne sudjeluju. Pridržavanje svih donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti, jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

U KBC-u Osijek jučer je preminuo muškarac (1964. godište) s područja Virovitičko-podravske županije. Imao brojne komorbiditete, a nalazio se na respiratoru, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. To je četrnaesta žrtva koronavirusa s tog područja od početka epidemije. Kako je sinoć priopćeno, u Virovitičko-podravskoj županiji evidentirana je 31 nova osoba inficirana koronavirusom. Riječ je o testiranima u ponedjeljak, najvećim dijelom brisevima uzetim u Cabuni (ti su uzorci na analizu poslani u utorak). Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije, troje je starije, 26 je srednje, jedna je osoba mlađe životne dobi i jedno je dijete. Svi imaju blažu kliničku sliku, osim jedne osobe koja je hospitalizirana u OB Virovitica. Novozaraženi dolaze iz Virovitice (11), Slatine (7), Suhopolja (3), Sopja (3), Gradine (2), Orahovice (2), Mikleuša (2) i Voćina (1).
Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 16 COVID-19 pacijenata, od kojih je 14 s područja VPŽ, a dvoje je iz Osijeka i Rijeke. Istodobno, u Osijeku su dva pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije. Jedna osoba se nalazi u Respiracijskom centru na respiratoru, a jedna je u Klinici za infektologiju. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaražene su 623 osoba, a umrlo 14.

U Požeško-slavonskoj županiji 14 je novozaraženih, priopćio je Stožer civilne zaštite. Trenutno je na tom području aktivno 139 slučajeva zaraze, 123 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 380 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 165 uzoraka, a od izbijanja epidemije ukupno je testirano 12175 osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.