Hrvatski radio

Radio Osijek

Brončani "geografski olimpijac" David Zima gost Radio Osijeka

01.09.2016.

08:50

Autor: Radio Osijek/IF/AB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski su gimnazijalci osvajači četiri brončane medalje na 13. svjetskoj geografskoj olimpijadi, koja je održana od 16. do 22. kolovoza u Pekingu u Kini. Mađu njima je i Osječanin David Zima, koji je bio gost našeg Jutarnjeg programa..

Podsjetimo, David je bio “veteran” na državnim natjecanjima iz geografije, natjecao se čak sedam puta, a znanje koje je na njima pokazao osiguralo mu je poziv na Olimpijadu iz geografije. Njegova mentorica u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji, profesorica Marija Pandžić prepoznala je Davida kao velikog zaljubljenika u geografiju i iznimno darovitog učenika.

Osim Davida Zime, Hrvatsku su na ovogodišnjoj olimpijadi predstavljali Luka Banović (Gimnazija Andrije Mohorovičića u Rijeci), Petar Suman (Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb) i Juraj Vladika (V. gimnazija, Zagreb), a svaki je od njih osvojio brončanu medalju, priopćilo je u četvrtak Hrvatsko geografsko društvo. Učenici su selektirani na temelju višegodišnjih sudjelovanja i ostvarenih rezultata na državnim natjecanjima iz geografije, a na Olimpijadu su ih vodili Dubravka Spevec i Marin Cvitanović iz Hrvatskog geografskog društva. Na ovogodišnjoj su Olimpijadi u Beijingu sudjelovali učenici iz 45 reprezentacija sa svih kontinenata. Hrvatski su učenici osvajači medalja na svih šest međunarodnih geografskih olimpijada na kojima su sudjelovali od 2010. do ove godine. Ukupno su osvojili 19 medalja, od čega šest zlatnih, pet srebrnih i osam brončanih medalja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.