Hrvatski radio

Radio Osijek

Brtva glave - 10 godina na Radio Osijeku

29.04.2020.

08:26

Autor: Radio Osijek

Brtva glave - 10 godina na Radio Osijeku

Brtva glave - 10 godina na Radio Osijeku

Foto: - / -

Prije 10 godina emitirana je prva studentska emisija Brtva glave. Svoje mjesto u brtvaškoj ekipi našlo je pedesetak studenata tadašnjeg Odjela za kulturologiju, a današnje Akademija za umjetnost i kulturu.

Emisija je, uz podršku uredništva HRT Radio Osijeka i kolega s Odjela za kulturologiju, postala svojevrsna praksa studentima medijske kulture koji su u radijskom eteru mogli primijeniti sva teorijski stečena znanja na fakultetu. U radijskom studiju Brtve pričali su mnogi entuzijasti, umjetnici, sportaši, glazbenici, studenti, stručnjaci i upečatljive osobe koje nikada do tada nisu mogli pronaći svoje malo medijsko mjesto, a neki od njih još uvijek se rado sjećaju svog prvog gostovanja.

Brtva glave svojevrsno je utočište za mlade koji svojim entuzijazmom, pomalo i ludošću, kreiraju malo drugačiji radijski program.

Svakog četvrtka navečer studenti u emisiji obrađuju teme koje su važne za njihove vršnjake, donose vijesti s osječkih fakulteta, ali i obrađuju teme koje su ima zanimljive, snimaju ankete, dovode goste, organizirali su i puno koncerata uživo iz velikog studija Radio Osijeka, a svaki tjedan donose u program osvježenje, nove ideje i zanimljive novinarske priče. 

Studentsku emisiju Radio Osijeka pokrenuo je tadašnji glavni urednik Davor Lončarić, no najviše je kreativne energije u nju uložio Hrvoje Šimunović, koji je okupio studente, smislio koncept emisije, naziv i pokrenuo lijepu radijsku priču. Tada je Šimunović bio jedan od studenata Odjela za kulturologiju i vanjski suradnik Radio Osijeka, a danas je djelatnik HRT centra Osijek i televizijski novinar. 

Hrvoje je uz Mirnu Šmit bio i gost-urednik obljetničke emisije 23. travnja 2020. (zbog koronavirusa smo odgodili proslavu i okupljanje), a ugostili su telefonom neke od brojnih suradnika kojima je Brtva glave bila dobar poligon za učenje "zanata", ali i odskočna daska i dobro iskustvo koje su koristili za karijeru nakon završenog fakulteta. 

Među našim su Brtvašima danas poznati osječki radijski i televizijski novinari i voditelji - Ana Barišin, Vlatko Franjin, Lea Walz, Izabela Filipović, Antonio Bunoza i Vedran Drabek (jedini kojeg smo kao sportskog novinara "aktivirali" na Radio Osijeku), Iva Magušić Dumančić i Nikolina Ćosić danas su vrijedne djelatnice i reporterke HRT-a koje redovito možemo vidjeti u središnjem Dnevniku HTV-a, Marin Bilandžić, Ana Mitar i Mirna Šmit pronašli su svoje mjesto pod suncem kao medijski suradnici i djelatnici/vlasnici PR agencija ili u sektoru civilnoga društva, a imamo i svoje umjetničke snage - Srđan Kovačević glumac je Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, a Dorotea Zovko mlada je hrvatska glazbena nada - Aklea Neon. 

Teško je spomenuti sve koji su sudjelovali na bilo koji način u emisiji, no svakom mladom studentu koji se pojavio u Brtvi glave otvorila su se vrata medijskog svijeta i mnogima je to iskustvo pomoglo u razvoju karijere. 

Emisija ide dalje, danas ju osmišljava Mirna Šmit s novim timom i uz potporu urednice Tatjane Mautner. Njezina su vrata uvijek otvorena za mlade, talentirane studente koji se žele okušati u medijskom prostoru i nije važno što studiraju nego da imaju volju i želju raditi i "uhvatiti priliku za vrat". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.