Hrvatski radio

Radio Osijek

Bude li potrebno - zatvaramo ventil

14.06.2016.

17:32

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska se protivi odgodi modernizacije naftne rafinerije u Bosanskom Brodu, zbog čijeg onečišćenja zraka građani Slavonskog Broda trpe već godinama, izjavio je na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša resorni ministar Slaven Dobrović.

"Krajnje je vrijeme da se krene u konkretnije rješavanje kompleksnog međudržavnog problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, jer građani toga grada više nemaju strpljenja", istaknuo je Dobrović. "Radi se ozbiljno kako bi se problemu onečišćenja zraka stalo na kraj. Riječ je o ozbiljnom međudržavnom problemu. Rafinerija nije jedini onečišćivać u ovom području, ali je sasvim jasno da je najodgovorniji. Tehničko rješenje je poznato i jednostavno. Hrvatska će se usprotiviti ideji o najavljenoj odgodi modernizacije", rekao je Dobrović uoči tematske sjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša o kvaliteti zraka na području Slavonskog Broda i planiranoj modernizaciji rafinerije. Najavio je kako će Hrvatska taj stav zastupati i na sjednici međudržavne komisije, koja će o problemu onečišćenja raspravljati u četvrtak, naglasivši kako je izostanak očekivanog rješenja za problem onečišćenja zraka za Hrvatsku signal i za konkretnije poduzimanje mjera. "S obzirom da kroz naš teritorij prolazi i transportni cjevovod, moguće je i da se zatvore ventili ako treba. Važno je da se građani ne osjećaju bespomoćno", poručio je Dobrović.
Predsjednik saborskog Odbora, SDP-ovac Gordan Maras je istaknuo kako Sabor čvrsto stoji uz Brođane, a od Vlade je zatražio energičnije korake prema susjednoj Bosni i Hercegovini. "BiH treba podršku Hrvatske u mnogo stvari, a ovo je jedan od top problema koje imamo. Neprihvatljivo je da se rafinerija ne modernizira. JANAF je državna firma u službi hrvatskih građana i ukoliko treba, on treba onemogućiti transport nafte preko Save", istaknuo je Maras. Naglasio je kako vlasnici rafinerije moraju shvatiti da više ne mogu nastaviti s dosadašnjom praksom te da modernizaciju trebaju provesti u narednih godinu, dvije.  "Investitori imaju svoju računicu, ali ajmo im pokvariti tu računicu. Našim susjedima treba postaviti uvjete da se to riješi u godinu, dvije dana", rekao je Maras. Dometnuo je da ako Bosna i Hercegovina želi u Europsku uniju, onda se mora pridržavati postavljenih standarda. "Hrvatska u ovom trenutku može neformalnim i formalnim pritiscima to osigurati", ustvrdio je Maras.
Zasjedanje saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode u Slavonskom Brodu za gradonačelnika Mirka Dusparu još je jedan korak prema rješenju. "Dolazak odbora znak je da su shvatili ozbiljnost problema. Najveći dio zagađenja dolazi iz rafinerije", rekao je Duspara.
Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, podsjetio je da je zbog prisutnosti sumporovodika zrak u Slavonskom Brodu konstantno u najlošijoj kategoriji kvalitete. To, napomenuo je, potvrđuju i mjerenja u Bosanskom Brodu gdje je zrak i i po blažim ekološkim standardima susjedne zemlje u kategoriji izrazito loše kvalitete, dok je u Slavonskom Brodu već sad prekoračena dopuštena godišnja razina onečišćenja zraka sumporovodikom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.