Hrvatski radio

Radio Osijek

Budimir: Sabo mi je nudio sve što poželim

03.08.2013.

13:42

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnica HDZ-a u vukovarskom Gradskom vijeću Marija Budimir snimila je kako joj je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) ponudio sve što poželi u zamjenu da kao vijećnica podrži koaliciju SDP-a i SDSS-a. Sabo satima nije odgovarao na telefonske pozive, a zatim je u Rijeci izjavio: "HDZ mi podmeće!"

"Ponudio mi je sve što poželim, od mjesta u nadzornom odboru 'Borova' do novca i podrške njega kao gradonačelnika projektima Osnovne škole Siniše Glavaševića, čija sam ravnateljica, ako postanem njegova 13. ruka u Gradskom vijeću", kazala je Budimir u razgovoru za Radio Osijek.

Prema njezinim riječima, Sabo je takvu ponudu izrekao nakon sastanka koji je u Gradskoj upravi imala s njime u vezi projekata škole. Večernji list je objavio transkript tajno snimljenog razgovora po kojem je gradonačelnik pokušao potkupiti vijećnicu HDZ-a. Znao je da mu, ako SDP ne dobije većinu, potkraj godine prijeti neizglasavanje proračuna i novi izbori za gradonačelnika. U to ime, za ovakvo trgovanje, imao je navodno potporu nekih članova Vlade. 

Mariji Budimir ovo je prvi mandat u Gradskom vijeću Vukovara koje se u posljednja dva pokušaja nije konstituiralo te je preostao još jedan, a u slučaju da se i tada vijeće ne konstituira, slijedi raspisivanje novih izbora.

Dosadašnji pokušaji konstituiranja propali su nakon što su u oba pokušaja vijećnici SDP-a i SDSS-a, kojih je u Gradskom vijeću ukupno 12, odbili podržati imenovanje mandatnog povjerenstva na prijedlog vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića, kojih je također 12. 

I dok HDZ-ovci likuju, Sabini stranački kolege iz Gradskog odbora od svega peru ruke. Ako se pokaže da je to istinito, ja to osuđujem. "Mogu jedino reći da gospodin Sabo kao potpredsjednik gradske organizacije od nje i od mene nije imao nikakve ovlasti da bi takve razgovore vodio", izjavio je Željko Pinjuh, predsjednik GO SDP-a. Sa Sabom se, kaže Pinjuh, nije čuo jer mu se ne javlja. On je pak javio članovima gradske organizacije koji su na godišnjem odmoru da se što prije nađu i raprave što dalje. 

Gradonačelnik Sabo: nisam učinio ništa protuzakonito

Gradonačelnik Sabo satima nije bio dostupan za komentar. Ali, budući da je priča izazvala veliko zanimanje medija, na putu za Sinj, stao je u Rijeci kako bi novinarima dao izjavu. Cijelu priču svaljuje na HDZ, kaže pita se što još može očekivati od te stranke. Smatra da su upravo oni insinuirali priču da je sam izveo napad na svoju suprugu prije lokalnih izbora. 

Gradonačelnik Vukovara kaže da ni na koji način nije počinio ništa što bi bilo protuzakonito. Moj razgovor s gospođom Marijom Budimir bio je prije mjesec dana. Vodio se dva sata. Jedan se vodio i sat vremena. Očito da nakon mjesec dana montaže negdje u središnjici HDZ-a, da li je to g Karamrako, Brkić ili netko drugi. Ali činjenica je da pamtim ono što je rečeno u Vukovaru. Da Vukovar mora pasti, izjavio je Sabo za Dnevnik.

Zato treba, kaže, diskreditirati gradonačelnika, koji je novac spominjao samo u kontekstu projekata. Sljedeće što očekuje od HDZ-a je podmetanje droge.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.