Hrvatski radio

Radio Osijek

"Budimo odgovorni jer COVID-19 je još tu"

01.06.2020.

14:50

Autor: Tatjana Mautner

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Načelnici gradskih i općinskih stožera civilne zaštite s područja Osječko-baranjske županije sudjelovali su danas na sjednici Županijskog stožera civilne zaštite na kojoj se analizirao dosadašnji rad te dogovarale daljnje aktivnosti u sprječavanju širenja koronavirusa.

"Iza nas je jedinstveno iskustvo djelovanja u kriznoj situaciji kakva do sada nikada nije zabilježena, koja je obuhvatila gotovo sve države svijeta, s nizom nepoznanica te nije bilo ni malo jednostavno naći prave i brze odgovore kakve nam je trenutna situacija nametala. Danas možemo reći da smo na razini županije, kao i Hrvatske, uspješno radili, a sigurno i puno naučili. Između ostalog, potvrdilo se da je civilna zaštita bitan segment našeg društva, što će se ugraditi i u odredbe novog Zakona o civilnoj zaštiti u kojima će županijski stožeri dobiti veće ovlasti i autonomnost u donošenju odluka" rekao je načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović. Ustvrdio je kako se nakon tri mjeseca maksimalne angažiranosti svih stožera napokon može reći da je ukupna situacija znatno povoljnija; već deset dana nema novooboljelih od COVID-a19, u Kliničkom bolničkom centru Osijek kao regionalnom respiracijskom centru za cijelu Slavoniju i Baranju nema hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus, samo tri osobe su u samoizolaciji, život se sveukupno približio ranije normalnom. Ivanović je zahvalio svim članovima gradskih i općinskih stožera (ukupno 42 jedinice lokalne samouprave), ali i svim građanima na savjesnom postupanju u vrijeme epidemije. Naravno, stožeri nastavljaju s radom, ali smanjenom dinamikom, rekao je Ivanović.
"Epidemiološka situacija sada je povoljna. Uz dobru suradnju i koordinaciju svih službi odradili smo veliki posao i glavnina problema je iza nas. Prvi u Hrvatskoj smo se susreli s koronavirusom, no uspjeli smo riješiti sve izazove bez većeg širenja bolesti, ali i bez širenja panike. Stožeri sada rade umanjenim intenzitetom, međutim COVID-19 je još tu, nije otišao. Pogledajmo samo stanje u Njemačkoj, Švedskoj, a granice su otvorene i danas se putuje jako brzo. Upravo stoga mnoge mjere za sprječavanje širenja ove bolesti još se moraju zadržati i poštovati", upozorio je Karlo Kožul, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić također je zahvalio svima koji su sudjelovali u prevladavanju epidemije. "Zdravstveni djelatnici i ustanove bili su pod velikim pritiskom, ali nismo pokleknuli. Brzo smo shvatili koje su mjere potrebne, pa smo bili spremni i za prihvat najtežih slučajeva s područja pet županija i devet bolnica. Imali smo 150 spremnih respiratora, a od doslovno nule i praznih prostorija uspjeli smo ustrojiti službu te dnevno testirati 170 uzoraka. Stvorili smo respektabilan tim i organizaciju, uspjeli smo zaštititi naše bolnice te nije bilo puno oboljelih medicinskih djelatnika. Sada se vraćamo na redovan rad, no u nadi da za to neće biti potrebe spremni smo i za drugi val, o čemu mnogi govore", istaknuo je Zubčić.
Veliku ulogu u održavanju sigurnosti u vrijeme epidemije imala je policija, a, kako kaže zamjenik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Darijo Premec, svi poslovi uspješno su provedeni. Između ostalog, policija je provjerila ukupno 170.000 osoba, a da pri tomu nije zaražen ni jedan policajac niti provjeravana osoba.
Na kraju, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zlatko Grgec, slikovito je poručio: "Vodimo 3:0 u prvom poluvremenu, ali nam se ne smije dogoditi ono što se dogodilo NK Osijeku u Rijeci (nakon 0:2 u prvom poluvremenu, NK Rijeka je pobijedila 3:2). Moramo biti svjesni i odgovorni i u narednom razdoblju. Kriza izazvana koronavirusom je globalna, lako se može ponoviti, a u tom slučaju vjerojatno neće koristiti iste mjere kao do sada. Zato održimo maksimalnu pozornost na sve što može izazvati novo širenje koronavirusa", poručio je Grgec.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.