Hrvatski radio

Radio Osijek

Budimo "pravi ljudi" teškim vremenima usprkos

12.04.2020.

13:05

Autor: Radio Osijek/AB

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: - / -

Blagdansku euharistiju u đakovačkoj je prvostolnici prikazao đakovačko - osječki nadbiskup monsinjor Đuro Hranić, a vjernici su misu pratili putem elektroničkih medija. "Po prvi put u povijesti Štrosmajerova katedrala na Uskrs zjapi prazna", počeo je propovijed monsinjor Hranić.

"Dragovoljno smo pristali odustati od okupljanja kako bismo zaštitili naše najbliže od smrtonosnog virusa i brinuli za zdravlje", rekao je monsinjor Hranić sjećajući se požara u katedrali Notre-Dame uoči prošlogodišnjeg Uskrsa, potresa koji je oštetio zagrebačku katedralu i praznih crkava diljem svijeta.

"Neki kažu da nas je strah i da će nas, zbog prekida okupljanja, stići božja kazna", kaže monsinjor Hranić pojašnjavajući da se radi samo o svijesti o potrebama trenutka kada se svi moramo pridržavati mjera te osigurati osobno zdravlje i zdravlje svojih najbližih. 

Poruka svakog teškog vremena u svakom pojedinom životu i u životima svih nas, uvijek je povezana s porukom Uskrsa. "Mnogima je teško prihvatiti slabog boga koji umire pod teretom križa i draži im je moćni i svemogući bog", kaže monsinjor Hranić te dodaje da se upravo zbog toga teško nosimo s teškoćama: "Tada smo kao Kristovi učenici koji gledaju smrt na križu i traže mrtvo tijelo te ne mogu prepoznati uskrslog". Pravi se čovjek , ispunjen vjerom i ljubavlju uvijek okreže dobru i hrabar je kada treba odgovoriti na izazove stvarnosti.

"Usprkos svakoj nevolji i stradanju, moramo imati vjere u Gospodina koji poručuje "Ne bojte se"", kaže u blagdanskoj propovijedi monsinjor Hranić pojašnjavajući da je u svakoj tami klica svjetlosti i tajne uskrsnuća. Dodao je da tako i sada možemo primijetiti da su se ljudi okrenuli humanosti i solidarnosti te da je manje političkih prijepora, svađi i podmetanja.

Na kraju je čestitao Uskrs svima, a posebice onima koji su najviše izloženi i najzaposleniji u aktualnoj situaciji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.