Hrvatski radio

Radio Osijek

Burno na Gradskom vijeću Osijeka - stigao i Glavaš

12.02.2015.

12:09

Autor: Amoreta Bajto/Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dolazak Branimira Glavaša na sjednicu; Pecnikov napis o "puzajućem fašizmu", Đapićev obračun s GOGO-m i vijećnićka pitanja o Osijeku kao europskoj prijestolnici kulture, poskupljenju usluga gradskog prijevoza i odlagalištu otpada na Lončarici, obilježili su dosadašnji tijek sjednice Gradskog vijeća Osijeka.

Tridest se vijećnika prijavilo za inicijative i pitanja u sklopu Aktualnog sata današnje sjednice Gradskog vijeća Osijeka. Prethodno je na dnevni red uvršten prijedlog o imenovanju vršitelja dužnosti intendanta HNK, a skinut prijedlog rasprave o naknadama vijećnicima u gradskim črtvrtima i mjesnim odborima. Nije prihvaćena inicijativa oporbe da na dnevnom redu ne bude rasprava o plaćama gradonačelnika i njegovih zamjenika. Gradonačelnik ja inzistirao na tome da se, kako je rekao, o tom problemu progovori istinito, jer su se u medijima pojavile brojne neistine.

Posebnu je pozornost nazočnih privukao materijal koji je vijećnicima i novinarima podijelio gradski vijećnik na listi Hrvatskih laburista, Jaroslav Pecnik, a u kojem upozorava da se u gradu događa oni što je nazvao "puzajućom fašizacijom " u prigodi donošenja "Deklaracije o poštovanju i zaštiti dostojanstva građana Osijeka". Reagirao je Filip Glavaš. Nazvao napis pamfletom zbog kojeg će Pecnika kazneno prijaviti jer iznosi neistine, te najavio da će na navode osobno odgovoriti Branimir Glavaš koji se oko 10 i 30 i pojavio na sjednici.

U materijalu koji je podijelio vijećnicima gradski vijećnik na listi Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik je napisao, ali i rekao: "Dio je uvjeta koje Osijek mora zadovoljiti da bi bio europska prijestolnica kulture i politička kultura - kako se stranke ponašaju, tko ih vodi, pa to ne mogu biti osuđeni ratni zločinci!" - tijekom čijeg je izlaganja u vijećnicu stigao i Branimir Glavaš. Glavaš je rekao da neće praviti nered i da je došao kao građanin, te se pozdravio s brojnim osobama iz političkog života s kojima je, prije nego li je otišao iz Osijeka, surađivao. Na Pecnikovo izlaganje i podijeljeni tekst reagirao je vijećnik HDSSBa Krešimir Bubalo koji je pozdravio Glavaša uz pljesak dijela nazočnih. Kratko se raspravljalo o Pecnikovom materijalu, pravu da ga dijeli i obvezi predsjednika Gradskog vijeća, Ante Đapića, da takve aktivnosti, koje nemaju veze s točkama dnevnog reda sjednice, zaustavi i zabrani, što je Đapić i učinio.

Sjednica je nastavljena odgovorima na pitanja iz Aktualnog sata.

Osijek-europska prijestolnica kulture; povećanje cijena osječkog Gradskog prijevoza putnika i Lončarica velika tri su najčešća pitanja koja su se spominjala u izlaganjima vijećnika Gradskog vijeća Osijeka u aktualnom satu. Pitan je i predsjednik osječkog Gradskog vijeća, Anto Đapić, o informaciji koja se pojavila u medijima kako mu je koncesionar "Pauk" platio osiguranje osobnog automobila. Đapić je oštro odgovorio opciji "GOGO" te predočio dokumente koji dokazuju da se radi o normalnoj pravnoj transakciji iz vremena kada Đapić nije obnašao nikakvu funkciju u GV. Dok ovo javljamo, gradonačelnik Ivan Vrkić odgovara na pitanja vijećnika: počeo je s pojašnjenjem poskupljenja usluga gradskog prijevozam a zatim se osvrnuo na sve što je učinjeno na Lončarici velikoj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.