Hrvatski radio

Radio Osijek

Burno na sjednici Gradskog vijeća

08.07.2020.

08:43

Autor: Amoreta Bajto

fotografije Radio Osijek, Davor Magušič

fotografije Radio Osijek, Davor Magušič

Foto: - / -

Gdje je "zapelo" s rješenjima za komunalni doprinos, zašto se ne štedi na naknadama članovima nadzornih odbora umjesto na poticajima za izvrsnost maturanata, zašto ne rade osječke fontane, što je s obnovom pješačkog mosta - neka su od pitanja koja su na današnjoj sjednici postavili vijećnici.

Sjednici nazoče 33 od 37 vijećnika, a gradonačelnik je izvijestio da je spriječen pa ga zamjenjuje dogradonačelnik Boris Piližota.

Na pitanja o kulturi i školstvu odgovorila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, koja je rekla kako je bilo teško, odlučiti se za ukidanje nagrada za izvrsnost maturantima no da su prilike tijekom epidemije koronavirusa bile takve da je trebalo brzo reagirati i osigurati sredstva za pomoć gospodarstvu, ali da će se u predstojećem razdoblju svakako nastojati to ponovno vratiti. Tijekom rasprave o svim točkama, posebice radu trgovačkih društava, veliki je broj vijećnika ukazao na velike iznose naknada članovima nadzornih odbora koji su čak i rasli te smatraju da bi se ta sredstva trebala preusmjeriti u potpore mladim i nadarenim srednjoškolcima.

"Koronakriza i preusmjeravanje sredstva poduzetnicima razlog su", pojasnio je dogradonačelnik Boris Piližota, "što ne rade gradske fontane i što su smanjena sredstva za prioritete u gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Stalno će se pratiti situacija i obavljati revizija proračuna te oslobađati sredstva za pojedine projekte, kako to bude diktirala aktualna situacija."

Jedno se od vijećničkih pitanja odnosilo i na aktualnu najezdu komaraca. Na upit vjećnika o ovogodišnjim akcijama, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić pojasnio je da su, sukladno preporukama struke, obavljena 4 larvicidna tretmana, a da se s akcijama počelo odmah kada se pojavila prva generacija odraslih insekata. Ove se godine sve aktivnosti obavljaju u koordinaciji sa županijom, susjednim gradovima i općinama, istodobno iz zraka i sa zemlje, a po preporukama struke. Pročelnik Kristić pojasnio je i dinamiku aktivnosti u predstojećem razdoblju.

Nakon što su usvojeni prijedlozi Odluke o dopuni Odluke o komunalnom redu, Programa o dopuni javnih potreba o socijalnoj skrbi i i zdravstvu te izvješće o financiranju udruga iz gradskog proračuna, na red je došla točka o radu trgovačkih društava. Nakon uvodnog izvješća, vijećnici su burno raspravljali o izvješćima, a uz uobičajene teme naknada članovima nadzornih odbora, subvencija gradskim poduzećima, a u fokusu rasprave bio je broj uposlenih i članova nadzornog odbora u Osječkom sajmu kao i porast prihoda Unikoma.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.