Hrvatski radio

Radio Osijek

Buše vladaju Belim Manastirom i Baranjom

16.02.2023.

13:25

Autor: HRT / Radio Osijek

Baranjske buše

Baranjske buše

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

U Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru održane su "Poklade u Etnološkom".

Po prvi put organizatori su objedinili pokladne običaje iz cijele Baranje: uz lipe i strašne buše iz podravskog i podunavskog dijela Baranje, predstavili su se pijetlovi i pjetlići iz Vardarca te stari fašnički običaji. U programu su sudjelovali i "Čuvari tradicije baranjskih Srba" te udruga iz Duboševice „Tako je to nekad bilo".


Po prvi put objedinjeni su Pokladni običaji iz cijele Baranje. Pored Lipih, Strašnih Buša iz Podravskog i Podunavskog dijela Baranje došli su pravi Pijetlovi i Pjetlići. Naime, baranjsko mjesto Vardarac poznato je po običaju Kakasütés (prebijanje pijetla) - finalnom događaju pokladnih svečanosti. Seoski mladići preobučeni u pijetlove imaju pravo uzeti svu perad iz dvorišta, pa domaćini sklanjaju koke i piliće i daruju im pijetlove. Kostimirani pijetlovi djevojkama stavljaju povez na oči, a one moraju zavezanih očiju umlatiti pravoga pijetla. Ona djevojka koja to prva napravi po narodnoj predaji prva će se udati. Ovaj neobičan običaj postoji samo u Vardarcu. Uz Pijetlove vidjelo se kako su se nekad oblačile Lipe i Strašne Buše i Bušice ili male Buše, te prikaz nekadašnjih pokladnih običaja. U programu su sudjelovali kao suorganizator FA"Čuvari tradicije baranjskih Srba, Beli Manastir, udruga koja se bavi očuvanjem kulture, tradicije baranjskih Srba kroz folklor i prikaz običaja, te udruga iz Duboševice „Tako je to nekad bilo", udruga za očuvanje tradicije Baranjaca, a prije svega Šokaca. Došla su djeca iz Osnovne škole Draž, KUD „Seljačka sloga" iz Baranjskog Petrovog Sela, udruga Petaračke Buše,KUD Baranjski šokci, KUD Vardarac, kao i mnogi drugi pojedinci i ljubitelji tradicije i običaja.


Galerija
poklade, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek
poklade, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijekpoklade, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijekpoklade, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijekpoklade, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio OsijekEtnološki centar, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek

voditeljica Centra Jasmina Doboš

Zlatko Posavac iz Baranjskog Petrovog Sela

Zsolt Micheli KUD Vardarac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.