Hrvatski radio

Radio Osijek

Canabis sativa na središnjoj osječkoj tržnici

04.02.2016.

11:38

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na glavnoj osječkoj tržnici danas, u ponudi i programu „Zelenog četvrtka" - okusi i mirisi kanabisa. Uz popilarno ulje konoplje, mogle su se kušati salate, energetska pića, čajevi, med, pa čak i čokolade s kanabisom.

Konoplja, od davnina hrana i lijek, stotinjak posljednjih godina uglavnom zabranjena, ponovno zauzima svoje mjesto „biljke nad biljkama", kako u prehrambenoj tako i u brojnim drugim granama proizvodnje. Iako je vjerojatno jedan od najstarijih i najkorisnijih biljnih pratitelja čovjeka, s vremena na vrijeme bila je zaboravljena i zapostavljena", kaže nam voditeljica Eko rural neta, Ljiljana Olujić. Postoje dokazi da su vlakna konoplje korištena za proizvodnju tkanine još prije gotovo 10.000 godina, danas je poznato da je ta biljka sirovina za proizvodnju tisuće različitih proizvoda u različitim industrijama - od farmacije, tekstilne industrije do građevinarstva. 

No mnoge će vjerojatno iznenaditi podatak da je u srednjem vijeku u Europi osobito na području današnje Italije i Njemačke konoplja bila uobičajen sastojak mnogih jela. Suvremeni nutricionisti slažu se da je iznimno važna u prehrani. Ulje dobiveno hladnim prešanjem sjemenki konoplje bogat je izvor esencijalnih masnih kiselina, a ukusna sjemenka nudi nam cjeloviti protein koji sadržava svih osam esencijalnih aminokiselina. Glavni su to razlozi vraćanja konoplje u kuhinju, ali dok je u svijetu, osobito u EU, zamjetan trend rasta potražnje za raznovrsnim prehrambenim proizvodima od konoplje, Hrvatski su proizvođači nakon što je dopušten uzgoj konoplje 2012. godine, ponovno uvrstili konoplju među biljke koje se rado uzgajaju i široko primjenjuju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.