Hrvatski radio

Radio Osijek

"Čarobni zeleni kišobran" Antoanete Klobučar u GISK-u

16.10.2018.

11:34

Autor: Radio Osijek

fotografije Vedran Drabek

fotografije Vedran Drabek

Foto: - / -

Knjiga "Čarobni zeleni kišobran" autorice Antoanete Klobučar predstavljena je danas u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u sklopu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Promocija je dio ciklusa "Zavičajna pričaonica" čiji je cilj upoznavanje zavičajnih pisaca.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ove godine nizom aktivnosti obilježava Mjesec hrvatske knjige koji je počeo jučer i trajat će do 15. studenog. Tema ovogodišnje manifestacije jest "Kulturna baština". 

Predstavljanje slikovnice dio je programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2018. i ciklusa književnih susreta za djecu i mlade u prostoru Knjižnice pod nazivom Zavičajna pričaonica u GISKO-u, koji ima za cilj poticanje čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi te stvaranju navike dolaženja u knjižnicu. Upoznavanje zavičajnih spisatelja kroz predstavljanje njihova književnog rada senzibilizira djecu i mlade za očuvanje kulturne baštine grada i zavičaja.

Antoaneta Klobučar, redoviti profesor na Ekonomskom Fakultetu u Osijeku rođena je 1963. u Vinkovcima. Od 1967. živi u Osijeku gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je 1986. na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, smjer matematika-fizika. Magistrirala je 1990., a doktorirala 1997. na Matematičkom odjelu PMF-a u Zagrebu iz područja  kombinatorike i teorije grafova. Od 1986. zaposlena je kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.Od 1999. je docent  na Ekonomskom fakultetu , a od 2001. do 2018. radi i na  Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku. Od 2009. je izvanredni profesor, a od 2014. je redoviti profesor. U više navrata je boravila na Montanuniversitat, Leoben, Austrija, kod prof. dr. Norberta Seiftera koji joj je bio mentor doktorske disertacije. Osnovno područje zanimanja je kombinatorika i teorija grafova. Objavila je 21 znanstveni rad u časopisima s međunarodnom recenzijom, 2 rada u zbornicima radova međunarodnih znanstvenih skupova te 5 stručna rada u domaćim časopisima.

Autorica je sedam knjiga za djecu od kojih su dvije prevedene na esperanto i japanski. Knjiga "Priče ispod kreveta" proglašena je najboljom dječjom knjigom na esperantu 2004. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.