Hrvatski radio

Radio Osijek

Čeminac bira načelnika, kandidat samo jedan

18.09.2022.

11:19

Autor: Hina

Danijel Rešetar

Danijel Rešetar

Foto: - / -

U baranjskoj općini Čeminac danas se održavaju prijevremeni izbori za općinskog načelnika čiji je ishod već poznat, jer je samo jedan kandidat za tu dužnost, nezavisni Danijel Rešetar.


Unatoč tome, od 7 do 19 sati, bit će otvorena četiri biračka mjesta na kojima će svoje pravo moći ostvariti oko 2.400 birača. Kao i na svim drugim izborima, Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u nedjelju u podne i u 17 sati objaviti podatke o odazivu, a privremene rezultate kad se unesu zapisnici sa svih biračkih mjesta.

Žitelji Čeminca prijevremeno biraju prvog čovjeka općine nakon što je njihov dugogodišnji načelnik Zlatko Pinjuh završio u istražnom zatvoru i podnio ostavku na svoju dužnost. U istražnom je zatvoru završio koncem travnja nakon što je USKOK protiv njega i još četiri osobe pokrenuo istragu zbog sumnje da su općini nanijeli financijsku štetu u iznosu od 426.000 kuna.

Jedini kandidat za njegovog nasljednika je Rešetar koji se sa Pinjuhom natjecao na lanjskim lokalnim izborima no pobjedu je, sa gotovo 60 posto osvojenih glasova, odnio Pinjuh. Od Rešetara, koji je osvojio nešto manje od 14 posto glasova, više je glasova osvojio i HDZ-ov kandidat Zoran Dušić, gotovo 27 posto. Pinjuh je slavio i na izborima za općinsko vijeće, njegova Hrvatska narodna lista osvojila je većinu, i ima osam vijećnika, HDZ tri, a kandidacijska lista grupe birača s Rešetarom na čelu dva mjesta.

Činjenica da je jedini kandidat za načelnika očito je utjecala na Rešetarov odnos prema izbornoj pomidžbi, naime, financijski izvještaj koji je podnio sedam dana prije izbora, pokazuje da nije imao nikakvih izbornih troškova. Nije prijavio ni jednu donaciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.