Hrvatski radio

Radio Osijek

Centar za sigurniji internet

08.06.2015.

13:12

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I jedno dijete kada postane žrtva - previše je. Zato ih treba štititi od najranije dobi i kada je riječ o Internetu i socijalnim mrežama, jer su tu posebno ranjivi.

Djecu moramo učiti medijskoj pismenosti i pravilima sigurnog interneta.  Jedan je to od razloga za osnivanje osječkoga Centra za sigurniji Iinterne (kakav postoji u 30 europskih zemalja) , čiji se savjetodavni Odbor danas sastao na Filozofskom fakultetu kako bi još jednom sagledali projekt koji je zadovoljio stroge uvjete i dobio visoku ocjenu  Europske komisije. EU ga financira sa 118.000 eura, a drugu polovocu iznosa osiguravaju partneri Centar za nestalu i zlostavljanu sjecu, Terrakom i Grad Osijek, a koordinator je Filozofski fakultet. Cilj je  informirati djecu, roditelje i učitelje o boljoj i sigurnijoj  uporabi interneta te poboljšati Helpline usluge za prijavljivanje i rješavanje štetnih kontakata, ponašanja i sadržaja. Prvi koraci Centra je istraživanje i korisne mobilne aplikacije, predavanje u školama i podizanje svijesti o važnosti sigurnoga interneta- kaže voditelj osječkoga Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak. Podsjetio je kako je lani, prema podacima MUP-a, prijavljen 141 slučaj iskorištavanja djece  za pornografiju. Voditeljica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku dr. danijela Šincek  ističe kako će provoditi istraživanja u 22 grada nad učenicima osnovnih i srednjih škola kako bi se vidjelo što ih zanima. Jezik mladih je digitalan, s njim su rođeni, ali  to ne znači da su mentalno i socijalno zreli za korištenje Interneta. Poruka nije, napominje, zabraniti korištenje ili reći roditeljima "ne dajte im", već je cilj pronaći način  kako ga sigurno koristiti. Najavila je pokretanje izbornoga kolegija  o prevenciji nasilja preko interneta, čime bi se znanje sudenata iskoristilo u podučavanju djece i učitelja, što bi trebalo početi u veljači sljedeće godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.