Hrvatski radio

Radio Osijek

Čepin: Otvoren Centar za kulturu

22.02.2019.

17:20

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Novi Centar za kulturu svjedočanstvo je kako je europskim i vlastitim sredstvima našoj sredini omogućen razvoj turizma i lokalne ponude u sklopu manifestacija koje čuvaju kulturnu baštinu Šokaca i nude bogatu etno i gastronomsku ponudu Općine Čepin - rekao je načelnik Dražen Tonkovac.

Centar za kulturu izgrađen je i rekonstruiran uz pomoć INTERREG V-A HUNGARY-CROATIA COOPERATION PROGRAMME 2014-2020. „Pretvaranje kulturnog nasljeđa Šokaca u turističku atrakciju Šokci“ prvi je takav projekt u turizmu. Razvijao se uz prekograničnu suradnju s gradom Mohačom iz Mađarske - omogućeno je redizajniranje i obnova derutnog i zastarjelog Centra za kulturu u Čepinu sa svom infrastrukturnom opremom: nabavljene su tradicionalne narodne nošnje i instrumenti, pozornica, interaktivna oprema i namještaj.

"Došli smo čestitati Općini Čepin, koja je uložila vlastita sredstva u obnovu ove zgrade" - rekao je zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović. Od sedam gradova prijatelja Mohača - dva su iz Hrvatske: Beli Manastir i Sveti Filip i Jakov na jadranskoj obali, podsjetio je na svečanosti otvorenja zamjenik gradonačelnika Mohača Aron Čerdi.

"Bio bih sretan i mogu to reći u gradonačelnikovo ime, sretni smo što će se ova suradnja nastaviti i neće prestati kad projekt bude završen" - ocijenio je Čerdi, predstavnik glavnog partnera u projektu.

Tijekom trajanja projekta održane su dvije manifestacije u Čepinu - Čepinsko čijalo 2018. i Čepinski suncokreti 2018. U suradnji s Mohačkom čitaonicom Šokaca u Mohaču, čepinski KUD „I.K.Adamović“ gostovao je na brojnim manifestacijama u sklopu projekta u Mohaču.

"U razdoblju provedbe projekta ovaj novi Centar za kulturu svjedočanstvo je kako je europskim i vlastitim sredstvima našoj sredini omogućen razvoj turizma i lokalne ponude u sklopu manifestacija koje čuvaju kulturnu baštinu Šokaca i nude bogatu etno i gastronomsku ponudu općine Čepin. Nemamo more, čuvanje bogate tradicije i baštine naša je uzdanica u razvoju kontinentalnog turizma" - istaknuo je na svečanosti otvorenja općinski načelnik Dražen Tonkovac.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.