Hrvatski radio

Radio Osijek

Čepinski Martinci - spomenik poginulim hrvatskim braniteljma

14.06.2019.

13:31

Autor: Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

U prigodi obilježavanja Dana općine Čepin, u Čepinskim Martincima, u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, otvoreno je Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.

 

Rodbina, predstavnici države,vojske, općine i uduga, položili su vijence i zapalili svijeće.Izgradnja spomen parka sa spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima počela je prije dvije godine.Trebalo je riješiti pitanje zemljišta, prilaznih puteva i infrastruktture, tako se ukupna vrijednost ovoga projekta na koji se čekalo 28 godina popela na oko 400 tisuća kuna. Spomen obilježje zajednički je projekt općine Čepin, Ministarsva hrvatskih branitelja i Udruge veterana vojne policije. Načelnik općine Čepin Dražen Tonkovac tom je prigodom naglasio kako se predugo čekalo na ovaj dan, ali nikada nije kasno odati počast i pokušati oprostiti.

Četiri čelične ploče uz kamenu ploču stvaraju siluetu križa i simboliziraju četiri poginula branitelja Čepinskih Martinaca. Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Antun Blažević rekao je kako nema više mnogo mjesta u Hrvatskoj koja čekaju na ovakva ili slična Spomen obilježja, a Ministarstvo branitelja sudjeluje bezrezervno u svim sličnim pojektima.
Proračin općine Čepin je 76 milijuna kuna, a prema riječima načelnika Tonkovca, ova će godina po broju projekata biti upisana u povijesne knjige.Naime, do kraja godine trebala bi početi radom čepinska industrijska zona vrijedna više od 13 milijuna kuna. Smještena u blizini svih prometnica što će pogodovati budućim investitorima.
Planira se i izgradnja nastavno sportske dvorane Čepin te uređenje prometnica.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.