Hrvatski radio

Radio Osijek

Certifikati "Proizvod hrvatskog seljaka" za vukovarske proizvođače

28.07.2021.

14:05

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Grad Vukovar po 4. je put dodijelio certifikate poljoprivrednicima koji svoje proizvode prodaju na vukovarskoj tržnici. Cilj je projekta promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda.

Certifikat koji jamči podrijetlo proizvoda Udruge hrvatskih tržnica ove je godine zatražilo 17 proizvođača. Kroz cijelu godinu njihovu proizvodnju prati tročlano povjerenstvo s vukovarskih Gradskih tržnica, pojasnio je Igor Antolović. " Nisu to nikakvi posebni kriteriji. Dovoljno je da proizvođač ima svoje registrirsno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i da sam proizvodi svoje proizvode koje prodaje na vukovarskoj tržnici. Tročlano povjerenstvo obiđe sve poljoprivredne proiizvođače koji su zatražili certifikat, pregledaju površine na kojima se proizvodi i ako je sve u redu - izdaju certifikat". Vjetar je to u leđa lokalnoj proizvodnji koju je Grad ove godine potpomogao s gotovo milijun kuna, rekao je vukovarski dogradonačelnik Filip Sušac: " Na taj način želimo isticati one proizvođače koji legalno proizvode na području Grada Vukovara, odnosno Vukovarsko-srijemske županije". I proizvođači su zadovoljni zanimanjem kupaca za njihove proizvode. Kažu kako domaći kupci sve više prepoznaju lokalne proizvode te kako im nije teško platiti koju kunu više, ako znaju gdje su ti proizvodi uzgojeni.
Dodajmo kako organizaciju certificiranja i dodjele oznake kojom se jamči porijeklo proizvoda provodi Udruga hrvatskih tržnica još od 2006. godine. Od tada do danas broj certificiranih proizvođača diljem Hrvatske višestruko se povećao.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.