Hrvatski radio

Radio Osijek

Certifikati seljačke tržnice

16.07.2015.

13:36

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istaknuti i prepoznati izvorne proizvođače, približiti ih i preporučiti kupcima te zajamčiti kupnju kvalitetnog hrvatskog proizvoda - ideja je projekta podjele cerifikata seljačke tržnice poljoprivrednim proizvođačima - prodavačima. Tržnice Osijek uključile su se u projekt 2009. godine, a ove su godine certifikate dobila 83 nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji proizvode prodaju na osječkim tržnicama.

U Osijeku su danas podijeljena 83 certifikata seljačke tržnice. Riječ je o projektu „Certificiranje seljačke tržnice“ koji su pokrenuli Udruga hrvatskih tržnica i Zajednica udruga hrvatskih povrćara radi očuvanja i poticanja tradicionalnog načina izravne prodaje, a Tržnice Osijek u projektu sudjeluju od 2009. godine.  Projektom se želi ojačati  povjerenje kupaca u domaće, svježe i zdravo voće i povrće koje na tržnici nude certificirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a u Osijeku je podijeljen najveći broj certifikata. Gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako Grad, podržavajući taj projekt, podržava "domaće" gospodarstvo, proizvodnju i potrošnju ali i zdrave navike sugrađana da se hrane proizvodima uzgojenim po ekološkim standardima. Direktor Tržnica Ante Šimić dodao je da je certifikat pouzdano jamstvo kakvoće i podrijetla jer je stručno povjerenstvo obišlo sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva ali i prodajna mjesta. I Tržnice podupiru izvorne proizvođače i prodavače nastojeći im osigurati što bolje uvjete skladištenja i čuvanja robe te niže cijene prodajnih mjesta, jer ovakav način ponude proizvoda na hrvatskim tržnicama jedinstven je u ovom dijelu zapadne Europe, a kroz različite će se projekte nastojati pretvoriti i u turističku atrakciju. Zadovoljni su i proizvođači, nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji certifikat smatraju značajnim zbog kupaca koje sve više zanima podrijetlo i način uzgoja voća i povrća, a i svojevrno jr priznanje i potaknuće za rad u okolnostima koje nisu ni malo lake za poljoprivredne proizvođače.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.