Hrvatski radio

Radio Osijek

16:06 / 18.09.2013.

Autor: Radio Osijek/Hina

Česi spremni ulagati u Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Češka građevinska tvrtka "Metrostav", sa svojim partnerima, zainteresirana je za ulaganja na osječkome području, u infrastrukturne projekte i poslovne zone.

Zaključeno je to na današnjem sastanku predstavnike te tvrtke i osječke gradske uprave. Osječki dogradonačelnik Denis Ambruš izjavio je nakon sastanka kako se razgovaralo o mogućnostima ulaganja u projekte vodopskrbne i prometne infrastrukture, posebice onima iz željezničkoga prometa, ali i ostalim područjima niskogradnje. Najavljeno je sudjelovanje "Metrostava" na natječaju za projekt izgradnje komunalnih vodnih građevina u Osijeku, vrijedan 72 milijuna eura.
Direktor "Metrostava" Jan Cuc rekao je kako ih zanimaju infrastrukurni projekti u Osijeku, koji su već započeti ili su pred realizacijom, poput projekta obnove vodopskrbnoga sustava ili izgradnje poslovnih zona, a spremni su razgovarati i o drugim mogućim investicijama u području, pri čemu, uz vlastitu tehnologiju i projektantske kuće, računaju i na angažman hrvatskih poduzeća. Dodao je kako je "Metrostav" najveća češka građevinska tvrtka, s godišnjim prihodom od oko milijardu eura, a zainteresirani su, ne samo za projekte koji će se financirati iz europskih fondova, već i za one koje bi mogle financirati češke banke. Ta najveća češka građevinska tvrtka, osnovana 1971., sudjelovala je u brojnim projektima izgradnje tunela, cesta, željezničkih i tramvajskih pruga, čeličnih i armirano-betonskih mostova, među kojima su tunel Klimkovice na autoputu D47,  autoput D3 između Tabora i Veseli nad Lužnici, sveučilišni centar u Zlinu te trgovački centar u Košicama.

Inozemnim su gostima predstavljene Poslovna zona Tenja i Industrijska zona Nemetin, osječka riječna luka te projekti Vodovoda-Osijek. Predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Anto Đapić ističe da će se nastaviti razgovori o pojedinostima moguće suradnje s češkim tvrtkama, budući da su pokazali zanimanje za moguća ulaganja u riječnu luku i projekt proširenja gradske tramvajske mreže.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.