Hrvatski radio

Radio Osijek

Cesting spreman za zimu

16.11.2018.

09:32

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Vedran Drabek

Foto: HRT/Vedran Drabek

Foto: - / -

Stupanjem na snagu zakonske obaveze upotrebe zimske opreme na javnim cestama u Hrvatskoj, koja će trajati do 15. travnja iduće godine, tvrtka Cesting d.o.o. predstavila je operativni plan održavanja javnih cesta u zimskom razdoblju.

U održavanju ukupno 1419 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta, na raspolaganju će imati 41 vozilo, među kojima su i dva nova Mercedesova vozila, izvijestio je Nikola Ercegovac, pomoćnik direktora te tvrke kojoj će to biti 20. sezona kako se brine o održavanju cesta u Osječko-baranjskoj županiji. Njihove ekipe naći će se i na cestama Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije. "Mi u ovome trenutku imamo spremnih 67 ekipa na području sve tri županije. Snijega za sada nema, nije predviđen, ali naša vozila su tu, opremljena – posipači, ralice. Sol je spremna, ima je na zalihama. Čekamo samo da se pojavi prvi snijeg. Najbitnije je da se naši vozači prilagode uvjetima na cestama – svi se trebaju pripremiti za zimu, pripremiti vozila, krenuti na posao pet-deset minuta ranije, očistiti automobil od snijega ili ako je zaleđen", rekao je Ercegovac u izjavi za Radio Osijek.
Cesting je od 15. studenog dužan Hrvatskim cestama tri puta dnevno slati informacije o stanju na cestama na području na kojem djeluje, a stalna mjesta pripravnosti u Osječko-baranjskoj županiji bit će Osijek, Beli Manastir, Đakovo, Našice, Donji Miholjac i Valpovo.
Do 15. travnja na svim je vozilima koja prometuju na zimskim dionicama javnih cesta obvezna zimska oprema. U zimske dionice javnih cesta ulazi gotovo 840 kilometara autocesta i više od tisuću i pol kilometara državnih i županijskih cesta te sedamdesetak državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. Ako vozači nemaju propisanu zimsku opremu, kazna je i do 700 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.