Hrvatski radio

Radio Osijek

Četiri nova slučaja u Brodsko-posavskoj županiji

19.05.2020.

13:53

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

"Oko podneva smo dobili informaciju o četiri novooboljele osobe", potvrdio je načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković na konferenciji za novinare održanoj u Slavonskom Brodu. Obavljene sve pripreme za povratak radnika iz Švedske. Kreću sutra ujutro.

"Za sada imamo četiri nova oboljela s našega područja. Kod tri osobe je riječ o kontaktu pozitivne osobe poznate od ranije, a četvrta je osoba povratnik iz Njemačke. Tamo je bio s još petoro svojih kolega. Dvojica od njih su iz Brodsko-posavske županije a trojica iz različitih županija" rekao je dr. Ante Cvitković, voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. "Borba s COVID-om 19 još nije završena bez obzira koliko mi to željeli, još uvijek je potrebno biti odgovoran, još uvijek je potrebno držati fizičku distancu, još uvijek je potrebno kada se vratite iz drugih zemalja, 14 dana smanjiti broj kontakata i izlaziti samo onda kada je potrebno. Mi u ovom slučaju očekujemo još obiteljskih kontakata, potencijalno pozitivnih, koje ćemo obrađivati. Bez suradnje s ljudima, bez zajedničkog djelovanja priča neće završiti." dodao je Cvitković.
"Od četvero novooboljelih, troje ima blažu kliničku sliku. To su osobe starije životne dobi, jedna srednje životne dobi i jedna mlađe životne dobi. Ovaj četvrti mlađi bolesnik još je u obradi i najvjerojatnije će biti hospitaliziran. U brodskoj bolnici trenutno se nalazi 18 pacijenata od kojih je 8 pozitivnih, jedna sa srdnje teškom kliničkom slikom, i sedam s blagom kliničkom slikom. Ostalih deset su pacijenti koji su iz domova, i na obradi," potvrdio je ravnatelj brodske bolnice Josip Samardžić.
Cvitković je izvijestio kako je dogovoren način postupanja s 15 radnika, koji se sutra vraćaju iz Švedske. Putovat će u 5 kombija sa po 3 putnika, a raspoređeni su tako da zajedno putuju cimeri i osobe koje su bliske. Načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković kazao je kako su obavljene sve pripreme za njihov povratak o čemu se razgovaralo s članovima Uprave tvrtke, načelnikom Policijske uprave Brodsko-posavske i utvrđeni su svi detalji o 15 radnika povratnika. Oni kreću sutra u 6,30 iz Švedske do graničnog prijelaza Macelj gdje će ih dočekati epidemiolozi iz Krapinsko-zagorske županije gdje će biti testirani te će zatim uz policijsku pratnju biti dopraćeni do karantenskog objekta gdje će 14 dana biti smješteni individualno u sobe pod nadzorom epidemiologa.
Bošnjaković je na upit novinara potvrdio da je bilo pokušaja da se radnike na koronavirus testira u Švedskoj, ali to su odbili predstavnici švedskoga zdravstvenog sustava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.